Tóth József Ember tragédiája és Pálfalvi Ilona Az elemek tánca

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület
szeretettel meghívja önt


Tóth József Ember tragédiája kép
és Pálfalvi Ilona Az elemek tánca égetett zománc képek
kiállítására.

2018. október 22. délután 18:00 Örmény Közösségi Ház Gyergyószentmiklós

A kiállítást megnyitja: Horváth Zoltán György egyetemi oktató, A Romanika Könyvkiadó vezetője

Tóth József
1914.november.16 -án született Marosvásárhelyen. Már gyermekként sokat rajzolt, festett, figyelte a természetet, próbálta az emberek, állatok mozgását megörökíteni. Középiskolába, a Református Líceumba, a mai Bólyaiba járt, ahol tanárai, elsősorban Gulyás Károly felfigyelt rá és biztató útmutatásukkal egy életre elindították a festészet felé.
Anyagi nehézségek miatt képzőművészeti főiskolára nem járhatott, szülővárosában dekorációfestőként dolgozott egészen nyugdíjba meneteléig. Életének meghatározója magyarsága volt , amely miatt ítélet nélkül 1952 és 1954 között börtönben volt. Rendkívül széles látóköre, a magyar és a román irodalom és azon belül a költészet ismerete és szeretete hamar megmutatkozik festményeiben. Először realista tájképeket, csendéleteket készített, majd egyéni , senkihez sem hasonlító látásmódja alakul ki. Hivatali és kortársi elismerésben nem volt része.
Akik szerettek – Bordi András, Török Pál - , azok csodálták művészetét és biztatásuk, illetve saját elhivatottság érzete igen termékenyé tette munkásságát.
Kiállítása volt Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben és Budapesten 2000-ben. Vándor kiállítások ismertették meg Erdély nagyvárosaiban, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Kovásznán és Kézdivásárhelyen munkásságát.

Pálfalvi Ilona, így mesél magáról:
…….. nyugdíjas nyelvtanárnő vagyok, korábban műfordítással is foglalkoztam, regényeket és meséket írtam. A tűzzománc késői ajándékként jött az életembe, és azonnal szenvedéllyé vált. Ez a művészeti ág ősi gyökerekkel rendelkezik ugyan, de a technikai nehézsége miatt kevesen művelik, és a nagyközönség is ritkán találkozik a tűzben fogant alkotásokkal. Talán ékszerek formájában a hölgyek a hétköznapokban, de az ünnepnapokon méginkább, közelebbi kapcsolatba kerülnek velük, hiszen gyönyörű fényük kiemeli a szépségüket, de a szakrális vagy főúri használatra készült remekművekkel többnyire csak múzeumokban találkozhatunk, mint például a Magyar Koronával, méltó helyén a Parlamentben. Mégis vannak még kis műhelyek, ahol fel-felbukkannak ezzel a technikával készült képek, és az idén Egerben megrendezett X. Jubileumi Tűzzománc Biennálé tanúsága szerint a felnövekvő nemzedék soraiban sok tehetséges gyermek ismerkedik a mesterfogásokkal, mert a tűzzománc készítés részben mesterség, részben művészet, és remélhetőleg továbbviszik ezt a nemes alkotási technikát.
Mivel ez a művészet sokféle módon tud megjelenni, ezért úgy válogattam össze a kiállítás anyagát, hogy minél több technikai elemet tudjak megmutatni, valamint a választható tematika sokféleségét is szerettem volna érzékeltetni. Így amellett, hogy egy különleges művészeti ágat ismerhetnek meg, a teremtő képzelet játékának sokféleségét is megszemlélhetik.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME