Tizenöt zsoltár - angyalszárnyon

 

Utolsó állomásához érkezett Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos erdélyi koncertkörútja

„Valóban angyalok röpködtek a templomban” – állapította meg valaki a Tizenöt zsoltár – Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos – közös koncertjérõl eljövõben pénteken este a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében. A tartalmas, több mint egyórás koncertet Baróti László plébános rövid ismertetõje elõzte meg, amelyben tulajdonképpen a zsoltárok létrejöttének történelmi hátterét részletezte a pap. 
„A Krisztus elõtti tíz évszázad történelmét foglalják össze az Ószövetség zsoltárai” – hangsúlyozta Baróti elõrebocsátva, hogy ennek ismeretében figyeljen a közönség az elõadásra. Az énekek között Gryllus Dániel egészítette ki a plébános által általánosságokban említett történelmi korszakokat az éppen odavonatkozó konkrét esemény részletezésével, vagy éppenséggel a már ismert személyiség rövid élettörténetével, jellemzésével. „A zsoltárokat valamennyi felekezet magáénak ismeri el, vagyis a zsoltárok öszszekötik a különbözõ vallásokat és felekezeteket” – hangsúlyozta Gryllus Dániel.

A felcsendülõ dalokban pedig olykor magyar népdalokra, olykor klezmer dallamokra, vagy éppenséggel távol-keleti ritmusokra ismerhettünk, amitõl még bensõségesebbé vált a közvetlen elõadás. A koncert végére az is kiderült, hogy nem csak a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom bizonyult szûkösnek az érdeklõdõk befogadására, hanem valamennyi templom, ahol eddig felléptek a mûvészek. Amint azt Gryllus Dániel is elmondta, nem csak az adott felekezethez tartozó hívek jelentek meg a koncerten, hanem létezett „egyfajta átjárás egymás templomaiba”. Mellesleg az Erdély hét felekezetének, illetve vallásának templomaiban tartott koncertsorozatnak az együvétartozás, az ökumenizmus hirdetése volt a célja.

A szeptember 23-án, a kolozsvári Szent Mihály templomban kezdõdõtt koncertsorozat utolsó állomása a nagyváradi zsinagóga volt, a neves magyarországi elõadómûvészeket hétfõn, szeptember 29-én este hét órától itt hallhatták az érdeklõdõk.

Jánossy Alíz, Új Kelet, 2008. október 6.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME