Főszerepben az örmény kultúra

Második alkalommal kerül megrendezésre az Örmény Művészeti Fesztivál Gyergyószentmiklóson. A szeptember 7–9. között zajló rendezvény a tavalyihoz hasonlóan gazdag programmal, kiállítások, koncertek, előadások sokaságával várja az érdeklődőket, akik a hagyományos örmény konyha ízeit is megismerhetik.

 

ormeny_fesztival 2_b

 

A háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a sajátos örmény értékrendet bemutassa, közelebb hozza a gyergyóiakhoz. Egyben arra is próbálkozást jelent, hogy az öröklött hagyományt átmentse a jövő nemzedékek számára. „Bár valamilyen formában mindenki megismerkedhetett az örmény értékekkel, ezek az utóbbi időben sajnos veszendőbe kerültek. A fesztivál által próbáljuk közismertté tenni őket, továbbadni a kincseket, hogy ne egy kihalóban levő közösség múltjáról kelljen beszélnünk” – mondta el Kulcsár László szervező. A rendezvény nagy számú gyergyói lakost érint, hiszen jelenleg 450-500 örmény származású személy él a városban.

Örmény örökség képekben

A fesztivál idén is kulturális rendezvények bő választékával jelentkezik. Az Örmény Közösségi Ház számos kiállításnak ad otthont: kolozsvári, magyarországi festőművészek alkotásai lesznek megtekinthetők. A fotókiállításokon Örményország szépségeivel, épített örökségével ismerkedhetünk meg. Péntek délután 3 órától Márton László tart előadást a vízimalmok eddig sokak számára ismeretlen múltbeli jelentőségéről, örmény vonatkozásairól, Páll Emese pedig a templomi festményeken látható Szent Gergely-ábrázolásokról fog beszélni. Esténként különleges koncerteken vehetnek részt a fesztiválra látogatók. Pénteken Kirkósa Júliát hallhatjuk az örmény katolikus templomban. Szombat este Márffy Gabriella hegedűkoncertjére kerül sor ugyanitt, a vasárnapi szentmisét pedig a Tiberius Vonósnégyes fellépése követi.

Örmény ízek sokasága a fesztiválon

A gasztronómia is kiemelt szerepet kap a fesztivál során. A jellegzetes örmény tájak specialitásait meg is kóstolhatják az érdeklődők. Bár a rendezvényre meghívott Paul Agopian mesterszakács technikai okok miatt nem tud eljönni, előadásainak anyagán keresztül megismerkedhetünk az örmény konyha jellegzetes fűszerhasználatával, az örmény ízek sokféleségével, valamint az étkezéshez kapcsolódó szokásokkal is. A Gyergyó környékén széles körben ismert hurutos leves mellett számos örmény recept vált világszerte ismertté. Ezek közé tartozik a topig – csicseriborsóból készült böjti étel, az ikra – paradicsommal, hagymával, paprikával és fűszerekkel kikevert padlizsánkrém, valamint az igazi ínyencségnek számító chee kufta, a bulgurral kevert, fűszerezett nyers hús. Az ételkülönlegességek megkóstolásra több alkalommal is lehetőség lesz. Szombaton délben 15 lejért fogyasztható ebéd a közösségi házban. A vacsora helyszíne pénteken és szombaton az Astoria vendéglő, itt 20 lej lesz egy étkezés ára. Szombat délben a Szilágyi vendéglőben tálalnak ebédet 40 lejért, ehhez előadás társul. Vasárnap délben az ángádzsábur leves elkészítésének fortélyait sajátíthatják el az érdeklődők, melyet a négy örmény vonatkozású település, Csíkszépvíz, Gyergyószentmiklós, Udvarhely és Szamosújvár közti főzőverseny követ. Az esti kötetlen beszélgetéseket kávé és a hagyományos örmény sütemény, marlenka fogja kísérni.

Bíró Noémi, Székelyhon, 2012. szeptember 5.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME