II. Örmény Művészeti Fesztivál Gyergyószentmiklóson

A székelyek közé betelepült örménység kultúráját ismerhetik meg mindazok, akik szeptember 7–9. között részt vesznek a II. Örmény Művészeti Fesztiválon. Ennél több is jut a résztvevőknek, a székely–örmény együttélés értékeire döbbenhetnek rá.

ormenyfeszt2_b
Csiki Gitka örmény motívumai

 

Pénteken kezdődött a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület által szervezett fesztivál, mely komolyzenei koncerteket, képzőművészeti és fotókiállításokat, előadásokat, örmény étel-ital kóstolásokat egyaránt tartalmaz. Az idei, második rendezvényen bemutatásra kerül az örmény ételízesítő, a hurut, illetve ugyanitt ismerhetik meg az érdeklődők az ángádzsábur készítési módját. A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepét, Kisboldogasszony napját körülölelő rendezvények bázisa az Örmény közösségi ház, itt kerül sor az események egy részére, ezen ingatlan manzárdjának kiépítésére kínálnak 20 és 50 lejes téglajegyet a szervezők.

A nyitónap dús programot kínált, a rendezvénytámogatók – Hargita Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány, Gyergyószentmiklós önkormányzata – képviselőinek köszöntését követően három kiállítás nyílt meg. Felházi Lenke Zsuzsánna festményeit hozta, Puskás Attila Barna örményországi képei az Üzenet otthonról haza címet viselték. Egyébként a közösségi ház falán látható fotográfiák egy kirándulás termékei: Örményországból származó erdélyiek tettek kirándulást az őshazába, a képek pedig támogatás révén bejárhatják az erdélyi településeket, hogy jövőre még többen csatlakozzanak az itthonról hazamenő kirándulók táborához.

Különleges látványt nyújt Csiki Margit, Gitka kiállítása, a fára festett örmény motívumok mellett különleges ékszerek kerültek közszemlére. A képzőművészek gyerekek számára tartottak élő műhelyt, kisiskolásokat tanítottak ecsetforgatásra a közösségi ház udvarában.

Délután Bulbuk Márton István és dr. Márton László az épített örökségről szólt, majd Kirkósa Júlia templomi koncertjét Borosnyay Klára festménykiállítása követte az Astoria vendéglőben, mely az örmény ízek, örmény fűszerek nevű vacsorának is helyet adott. A desszertet a Nosztalgia kávézóban szolgálták fel: marlenkát és kávét, világhírű örmény előadók zenéjével kísérve.

ormenyfeszt1_b
Élő műhely: alkotók voltak az oktatók

A rendezvény további programja:

Szeptember 8., szombat
11.00 Kisboldogasszony ünnepe, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepe. A misén részt vesz exc. és ft. dr. Jakubinyi György örmény katolikus kormányzó és a kerület papsága. Ünnepi szónok: nt. Horváth István. Közreműködik a Gyergyószentmiklósi Örmény Kórus. Ünnepi körmenet a Vörös köpönyegesekkel a templomkertben.
13.30 Ebéd – helyszín a Szilágyi vendéglőben Robi mesterszakács mesél a szokásokról.
17.00 Bálint Júlia: Örménygyökerű tanárok, diákok a Kolozsvári Piarista Főgimnáziumban; helyszín: Örmény Közösségi Ház.
18.45 Koncert az örmény katolikus templomban: Márffy Gabriella hegedűművésznő, berni szimfonikus zenekar egykori szólamvezetője, kíséri Benedek Tibor orgonán.
20.00 Örmény fohász – Találkozás Dézsi Zoltán költővel; Tatár Imre gitárművész zenei aláfestést nyújt.
20.30 Vacsora helyszín: Astoria vendéglő. A vacsora előtt konyakkóstoló dr. Puskás Attila ajánlásával.
21.30 Kötetlen beszélgetés, kávékísérő marlenkával és világhírű örmény előadók zenéjével; helyszín: Nosztalgia kávézó.

Szeptember 9., vasárnap
10.00 Ünnepi szentmise.
11.00 Tiberiusz vonósnégyes koncertje.
11.30 Hurutfesztivál, ángádzsábursirítés, tanulás, kóstolás, örmény sütemények felszolgálása a Mayer Róbert vezette fúvósok társaságában.

 

Balázs Katalin, Székelyhon, 2012.09.07

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME