Folytatódik az örmény építkezés Gyergyószentmiklóson

Közösséget és közösségi házat építenek tovább a gyergyószentmiklósi örmények. A hétfői sajtótájékoztatón kiderült, az építkezés második fázisa még e héten elkezdődik, ősszel pedig olyan kincseket tárnak a nagyközönség elé, amiről nem is tudhatták, hogy létezik.

ormeny_tetoter_b

Félkész a tetőtér. Szeptemberre különleges kiállítás helyszíne lesz

Az örmény templommal szembeni közösségi ház udvarán jelentette be Gál Hunor plébános, Kulcsár László projektvezető és Barti Tihamér, a Hargita megyei tanács alelnöke, hogy van anyagi keret, folytatódnak a házépítési munkálatok. Az emelet már tavaly tető alá került, most a belső munkálatok, majd a berendezés következik.

A tavalyi 25, majd 20 ezer lejes összeget követően idén 49 ezer lejt ítélt meg a közösségi ház bővítésére a megyei tanács. A ház körüli munkálatokra kapott összeg felét képezi az idénre tervezett, hamarosan rajtoló beruházásoknak. „Szeretnénk az ablakokat helyükre tenni, a tetőtér belső szigetelését elvégezni, és a lépcsőházat kialakítani, így a tetőteret használhatóvá tenni. Ez egy 100 ezer lejes nagyságrendű beruházás, a hiányzó összeg előteremtésében az örmény közösségre is számítunk” – fogalmazott Kulcsár László.

Szeptemberre kell lakható legyen a tetőtér, akkorra terveznek oda egy rendhagyó eseményt. „Ha valamit nem látunk, lehet, hogy nem is létezik. Márpedig vannak olyan örmény kincsek Gyergyószentmiklóson, amit az egyszerű ember sosem láthatott, nem értékelhetett. Most megmutatjuk egy kiállítás keretében” – közölte a plébános. Lesz a kiállított tárgyak között több száz éves miseruha, eddig elrejtett kelyhek, olyan könyvek, melyek unikumok, és talán a legrégebbinek számítanak egész Széklelyföldön. A kincsek közé sorolta Gál Hunor azt a kétezer kötetes, örmény plébánián található könyvtárat is, amely felfoghatatlan eszmei értékkel bír, bátran lehet vele büszkélkedni. „Nem lehetünk zárkózottak, meg kell mutatnunk értékeinket, hogy ne csak mi csodálkozzunk a kincseken.”

Mint elmondta, a szándék az, hogy megmutassák, ami e közösség értékét jelenti, nyitottan, a más felekezetű városlakóknak is, hisz ez a gyergyóiak közös büszkesége kell legyen. A lelkipásztor további tervekről is beszélt, amely magában foglalná a közösségi ház udvarának térré alakítását. Olyan találkozóhellyé, amely a város körforgásának részét képezi majd. A közösségi ház bővítése és a tér rendezési szándéka mellett a közösség is épül, ha nem is egyik napról a másikra.

„Egy kicsit elhült közösség kezdett megmozdulni. Meglátszik ez a gyerekek csoportján, a kóruson, vannak, akik felajánlották, szívesen hozzájárulnak a templom harangjainak és festett üvegablakainak rendbetételéhez. Ezek olyan jelek számomra, hogy érdemes dolgozni, van, aki igényli munkánkat. Persze, vannak még, akik ellenkeznek vagy akár kételkednek, de az idő nekünk dolgozik” – összegzett az örmény hívek egyházi elöljárója.

Balázs Katalin, www.szekelyhon.ro, 2016. május 31.

 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME