A pályaválasztás nehézsége és szépsége

A gyergyószentmiklósi örmény közösség úgy véli, a térségnek kell fejlődnie ahhoz, hogy az örménység is fejlődhessen.

eredm�nyek - P�-8_b
Pályaválasztás és éptest-őrzés örményesen (Fotó: Pál Árpád)

Összességében a Gyergyói-medence fiatalságnak kell segíteni például a pályaválasztásban, egészséges életmód felé irányítani annak érdekében, hogy az örmény gyökerű ifjak is fejlődő élettérben leljenek itthon otthonra. Az augusztusi vezetőképzést követően hamarosan újabb két esemény szolgálja ezt a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében.

Pályaválasztás másképpen – ezt a címet viseli az a csütörtöki, szeptember 22-ei esemény, amely 17 órától a Salamon Ernő Gimnáziumban kezdődik. Rekeczki Katalin nevelési tanácsadó és Dániel Botond szociológus, a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont vezetője osztja meg tudását a pályaválasztás kapcsán bárkivel, de főként a gyergyószéki 10., 11. és 12. osztályos tanulókkal. Pályaválasztás, pályaérettség, önismeret fontossága képezi majd a nevelési tanácsadó előadásának gerincét.

Rekeczki Katalin kutatásainak részét képezi a pályaválasztást befolyásoló tényezők, a szülők hatása a fiatal orientációjára. Ebből is kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Dániel Botond arra hívja fel a figyelmet, hogy nem vagy egyedül.

„A szakirodalom szerint a pályaválasztáshoz három dolog kell: az első az önismeret, a második a szakma ismerete, a harmadik pedig a piac és oktatási rendszerek ismerete. Ezeket viszont nem ismeri a pályaválasztás előtt álló tizenéves” – fogalmazott Dániel Botond. Elmondta azt is, hogy az iskolákban a nevelési tanácsadók próbálnak mindhárom szegmensre hangsúlyt fektetni, leginkább az önismeretre.

Rekeczki Katalin tapasztalatából tudható, hogy a fiataloknak nincs merszük elindulni az általuk kinézett úton, attól tartva, hogy nem fognak érvényesülni. Ezért feladata a szociológusnak az erőforrásokra is rávilágítani, növelni a bátorságukat. „Nem halat adunk, horgászni tanítjuk. Átadjuk természetesen a saját tapasztalatainkat, de azt is meg akarjuk tanítani, hogy mire kell figyelniük: gyűjtsék az információkat, céltudatosan tanuljanak, építsék a kapcsolatokat. Tehát ők maguk gyűjtsék össze az erőforrásaikat az egyetemi évek alatt” – mondta Dániel Botond. Meglátása szerint ha a javaslatokat követik a fiatalok, akkor az egyetemi diploma mellett egy tekintélyes információcsomaggal és kapcsolatrendszerrel is rendelkezni fognak.

Szintén a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület programja egy barátságos kosármeccs szeptember 24-én, szombaton 10 órától a sportiskola tornatermében. Mert ép lélek csak ép testben lehet,vélik a szervezők.

Olyan fiatalokat várnak, akik szeretnék kipróbálni a kosarazást, magukkal hívnak 5–7 barátot – ez a feltétele a barátságos meccsek megtartásának, a közös, testedző szabadidő-eltöltésnek, amelynek zárórendezvénye egy közös bográcsozás. Előzetes bejelentkezésre Kulcsár Petra Facebook-oldalán van lehetőség.

Balázs Katalin, www.szekelyhon.ro, 2016. szeptember 21.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME