Erdély sokszínűségét mutatják be a Nemzetiségi Művészeti Fesztiválon

Nemzetiségi Művészeti Fesztivált szervez Gyergyószentmiklóson, a helyi önkormányzat és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, szeptember 8–10. között. Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke beszélt a fesztiválról, melynek célja, hogy kiemelje Erdély sokszínűségét, és megmutassa azt, hogy a székely közösség befogadó és nyitott a sztereotípiák ellenére is.

Puskás Attila, Fórika Sebestyén és Kalamár György a fesztiválról tájékoztattak Fotó: Costea Andrea

A fesztiválon többek között megemlékeznek a gyergyói születésű Ákontz-Kövér Istvánról, aki a Szent Lázár sziget örmény szerzeteseinek első főapát érseke volt. Emellett megünneplik az örmények városba való letelepedésének 380. évfordulóját, valamint azt is, hogy Gyergyószentmiklós 110 éve vált várossámelyhez az örménység szintén köthető, hiszen az első polgármester a Kövér család leszármazottja volt. Az örmények letelepedésének emlékére egy, az Arménia Népe Kulturális Egyesülettől kapott kőkeresztet is felavatják.

A fesztivál fontos eseményének számít a szombati Nemzetiségi Vásár és Főzőverseny, valamint a Nemzetiségi Kultúrműsor is. Ezen rendezvényeken szeretnék megteremteni azt a hangulatot, amely az örmények betelepedésekor létezett Gyergyószentmiklóson. Ezen a napon különböző nemzetiségek, mint például németek, görögök, zsidók, örmények, románok, székelyek, magyarok zenés és táncos előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. Meghallgathatják, hogyan szól egy örmény fúvós hangszer, a duduk, valamint helyi termelők kínálatából válogathatnak.

A vásár lényege, hogy rávilágítson arra, hogy a különböző nemzetiségek jól megférnek egymás mellett, ha a kapcsolat tiszteleten alapszi– mondta el Kalamár György színművész, aki a vásár megszervezésén dolgozik.

Emléktábla-avató vendégekkel

A szervezők a fiatalok érdeklődését is fel szeretnék kelteni, ezért két musicalt is bemutatnak a budapesti Urartu Örmény Színház előadásában, Aznavour és Musza Dagh címmel. Az első előadás Charles Aznavour, világhírű sanzonénekes életét mutatja be a kezdetektől egészen karrierje kiteljesedéséig. A Musza Dagh című musical Franz Werfel A Musza Dag negyven napja című regénye alapján készült, mely az oszmán-török birodalomban történő 1915-ös örmény népirtás történetét dolgozza fel. Sor kerül az Ákontz-Kövér István-emléktábla felavatására, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek fog felszentelni. A rendezvényen jelen lesz Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is.

A fesztiválra érkezik egy négytagú küldöttség Örményországból, hiszen Hargita Megye Tanácsa és Lorj tartomány testvérmegyei kapcsolatot hoz létre, amelyet vasárnap hivatalosítanak.

Costea Andrea, www.szekelyhon.ro, 2017. aug. 21

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME