A befogadás és beilleszkedés ünnepe az örményekkel

Egész Erdély megmutatkozik Gyergyószentmiklóson a hétvégén: az örmények ünnepelni hívtak minden nációt annak emlékére, hogy 380 éve betelepedtek a városba.

Az egynyelvű és egyszokású közösség gyenge, esendő. Ez a veszély Gyergyószentmiklóst nem fenyegeti Fotó: Balázs Katalin

Ez az örmény ünnep a jelennek és a jövőnek egyaránt szól. A szombati vásár, a nemzetiségek megmutatkozása a színpadon, előadó- és képzőművészetben, kézművességben és gasztronómiában a pillanat élménye, de hosszú távra tervezést jelent a templom előtt elhelyezett kőkereszt, az örmény közösségi ház felavatása, vagy akár a márványtábla leleplezése Ákontz-Kövér István emlékére.

Kácskár – így kell kiejteni annak a kőkeresztnek a nevét, amely az örmény templom bejárata mellett található péntektől. Az Országos Örmény Önkormányzat ajándéka Gyergyószentmiklós számára. Avanesian Alexan, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese tájékoztatott: nyolc darab követ rendelt meg az önkormányzat Örményországból, magyar képzőművészek faragták meg az örmény tufát, és ezek egyikét kapta ajándékba a gyergyószentmiklósi örmény közösség. Örményország hegyeiben, falvaiban több mint ezer éve ilyen keresztes kövek állnak, Erdélyben ez az első kácskár.

A kereszt életfa, a túlélés reménye, a találkozások jele Fotó: Balázs Katalin

Az anyahazából érkezett tufa az örménység múltját mutatja, hogy honnan jöttek ezelőtt 380 évvel Gyergyószentmiklósra. Az örmény közösségi ház – melynek felavatására szintén pénteken került sor – azt jelzi, hogy az örmény gyökerű magyarok nem terveznek innen továbbvándorolni.

A felújított, kibővített hajlék történelemkönyv, régi miseruhák, kelyhek kiállításával és az örmény kultúra háza, ahová vendégségbe hívják a képzőművészeket.

 

Fotó: Balázs Katalin

Üzenet a gyergyóiaknak

A háromnapos esemény számos szervezője hívta és látta vendégül azokat, akik szívesen ünnepelték együtt a 380 esztendőt. „A kereszt az örmények számára az élet szimbóluma, ahol kőkereszt van, ott nagy múltú településről beszélhetünk, ugyanakkor az a hely nagyon fontos lesz a jövő tekintetében. Itt új korszak kezdődik az örmény történelemben, hiszen a keresztfelszenteléssel egy időben egy örmény házat is felavatnak, kapcsolatok köttetnek az őshazával helyi és megyei szinten is, köszönet ezért az erdélyi örmény közösség minden tagjának” – jelentette ki Hamlet Gasparian, az Örmény Köztársaság romániai nagykövete.

 

Fotó: Balázs Katalin

„Háromszáznyolcvan év tekintélyes idő. Elég a felejtéshez, elég az elveszéshez, melynek talán a 24. órájában vagyunk. A kácskár felállítása viszont az újjászületésünk, az összetartozásunk megerősítése, egy új időszámítás kezdete: helyünket, örökségünket, hitünket esélyünk van most újra megtalálni” – fogalmazott Avanesian Alexan, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese.

Az esemény fontosságát fejezte ki jelenlétével az Örményországból érkező Artur Nalbandian, Lori megye önkormányzatának elnöke, Karen Paremazian, Alaverdi város polgármestere, Levon Aslanian és Anahit Simonian kulturális attasék, Szentgyörgyvölgyi Gábor, Belváros-Lipótváros önkormányzatának tanácsosa, Kőrösi Viktor Dávid magyar konzul, Turgyán Tamás országgyűlési örmény nemzetiségi szószóló.

 

Fotó: Balázs Katalin

Balázs Katalin, www.szekelyhon.ro, 2017. szept. 9

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME