Örmény Művészeti Fesztivál - Nemzetiségek, közösségek és gondolatok találkozása

Az örmények 380 éves gyergyói múltját, valamint a nemzetiségi sokszínűség megtartó erejét ünnepelték a hetedik alkalommal szervezett örmény művészeti fesztiválon. A háromnapos esemény eltért a korábbi évek rendezvényeinek jellegétől, hisz idén jóval nagyobb teret kapott a fesztivál: megmutatkozhattak a különböző nemzetiségek, musicaleket adtak elő, emléktábla-avatással tisztelegtek a gyergyószentmiklósi származású Ákontz-Kövér István örmény szerzetes előtt, sőt Hargita, valamint az örményországi Lori megye között partnerségi szerződést is megkötöttek.

Emléktáblával tisztelegtek a szerzetes előtt. Elismerés Fotók: Kertész László

Ahogy a szervezők ígérték, valóban időutazáson vehettek részt azok, akik kilátogattak a fesztivál programjaira, mindezt pedig főként a szombati kulturális eseményeken érezhettük, amelyeket Kalamár György székelyudvarhelyi színművész koordinált: élettel telt meg a gyergyószentmiklósi Márton Áron utca, sokan pedig népviseletet öltöttek az ünnepi alkalomra. A gyermekek szinte megállás nélkül kérdezgették szüleiket, hogy egy-egy népviselet melyik nemzetiséghez tartozik, folyamatosan szólt a muzsika, természetesen „színesen”.
A nemzetiségi kultúrműsor mellett vásárt is tartottak, ugyanakkor a gasztronómia kedvelői sem mehettek haza rossz szájízzel. Nemcsak szórakozásról, kikapcsolódásról szólt a fesztivál – számos ünnepi, történelmi pillanatot tartogatott az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ), az Örmény Szószólói Kabinet, az Arménia Népe Kulturális Egyesület, az Országos Örmény Önkormányzat, valamint a helyi önkormányzat főszervezésében le­zajlott rendezvény.

Öltözetek, ízek kavalkádja. Sokoldalú fesztivál

Kőkeresztet és emléktáblát lepleztek le
Pénteken az örmények bete­lepedésének emlékére – akik 1637-ben érkeztek Gyergyó­szent­miklósra – örmény kőkeresztet, kaukázusi hácskárt lepleztek le, amelyet az Arménia Népe Kulturális Egyesület adományozott az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének. Az ünnepi hangulatot emelte, hogy szintén pénteken avatták fel az immár felújított örmény közösségi házat, ahol Portik Sándor munkáiból festménykiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A gyergyószentmiklósi örmény közösség számára nagyon fontos lépés, hogy felújították az épületet, hisz ezentúl nemcsak a találkozóhelyükként szolgálhat, hanem különböző képzőművészeti tárlatokat vagy egyéb rendezvényeket is szervezhetnek ott. Nem mellékesen az idei fesztiválon többek között arra is emlékeztek, hogy Gyergyószentmiklós pontosan 110 éve kapott városi rangot.


Tegnap Ákontz-Kövér István gyer­gyószentmiklósi születésű ör­mény szerzetesre emlékeztek, a tö­rekvései és munkássága iránti tiszteletből emléktáblát avattak ugyanazon az épületen, amelyen a Gyer­gyó­szentmiklós első polgármesterére, Orel Dezsőre emlékeztető tábla is található. Az emléktáblát Jaku­binyi György gyulafehérvári érsek szentelte meg.
Az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke, Puskás Attila rámutatott, mindenki számára öröm, hogy a gyergyóiak megismerhetik a város híres szülöttjének történetét, majd hozzátette, az esemény által egyfajta történelmi igazságtételről is beszélhetünk. Nemzetiségek, közösségek és gondolatok találkozásának nevezte a fesztivált.
Az ünnepen Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is részt vett, aki beszédében azt mondta: az örmények lelki, szellemi, és anyagi erőt adtak Erdélynek, ezen belül pedig a székely közösségnek. A házelnök hozzáfűzte, Ákontz-Kövér István szellemi teljesítménye és törekvései közös európai, magyar és örmény örökségünk, amely nélkül mindannyian szegényebbek lennénk. Kövér mindezek mellett hangsúlyozta: a 21. században is próbatételek előtt állunk, a gyökereinkhez, hitünkhöz, és szülőföldünk iránti hűség próbája előtt.
Hamlet Gasparian, az Örmény Köztársaság bukaresti nagykövete Erdély és Románia gazdagságának nevezte az örmény közösségeket, Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló pedig rámutatott: kötelesség erősíteni az örmény közösségek közötti szálakat.
„A mieink lettek, gyergyóiakká váltak” – utalt a 380 éve betelepedett örményekre Nagy Zoltán polgármester, majd kiemelte, életerősebbé tették a közösséget. Ákontz-Kövér István méltatásánál az elöljáró ígéretet tett: innentől kezdve nem engedik a nevét feledésbe merülni. A polgármester beszédét követően, Garda Dezső történész ismertette az Ákontz család történetét.

Nemzetközi kapcsolat Hargita megyének
Tegnap délután tartották a már hagyományos Churut Fesztivált, amelyet követően testvérkapcsolat született az örményországi Lori és Hargita megye között. A megyevezetők által aláírt szerződés mind gazdasági, mind kulturális téren új kapukat nyithat, az első lépéseket pedig már meg is tették, hisz a négytagú örményországi kormánybizottság mellett ottani üzletemberek is érkeztek Gyergyószentmiklósra, akik tegnap reggel találkoztak a helyi vállalkozókkal.

Kertész László, www.hargitanepe.eu, 2017. szept. 11

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME