Az örmények életét mutatnák be

Helyieket és vendégeket szólít meg a gyergyószentmiklósi örmény közösség

A gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület tevékenységéről, az Örmény Közösségi Háznál zajló programokról Kulcsár László, az egyesület elnöke számolt be minap.

Mint mondta, sikeres pályázatok révén valósítják meg a Magyar örmény fiatal családok,illetve a Gasztronómia a gyergyószentmiklósi örmény fiatalok életében című projektjeiket. Kézműves tábort szerveznek gyerekeknek, és idén is megrendezik az V. vezetőképző tábort, az Egészséges nap részeként pedig kosarazást terveznek. Két nagyobb lélegzetvételű munkára is készülnek, a turisztikai zarándokhely kialakítása és a csobothegyi örmény Szent Anna-kápolna felújítása mellett egy kiállítás létrehozásán dolgoznak. Ehhez az örmény közösség tagjai segítségére is szükség van. Idén Hargita Megye Tanácsa több mint 16 500 lej értékben támogatja az örmény közösség programjait.


Kérés a gyergyószéki örményekhez

A közösségi házban a gyergyószéki örmények életének bemutatását tervezik azon a kiállításon, melyre az örmények támogatását kérik. A kezdeményezéstől azt remélik, hogy olyan személyes tárgyak, fényképek kerülnek bemutatásra, melyek meghatározzák az örmény közösség múltját, jelenét. Kovács Endre projektvezető kéréssel fordult az örmény gyökerekkel bíró gyergyószékiekhez, hogy ne hagyják elveszni a múlt értékeit.
„Fontos, hogy az örmény közösség megmutassa a szakrális értékeken túl a kulturális és tárgyi kincsek gazdagságát is.
Ha az erdélyi örmények életéhez, kultúrájához tartozó tárgyak, ruházatok vagy foglalkozásokhoz kapcsolódó eszközök, szerszámok vannak a tulajdonukban, a kiállítás idejére a létrehozandó múzeumnak kölcsönözzék, de ha bárkinek örményekkel kapcsolatos leírása, története van, az is jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a 0740.867199-es telefonszámon.” A kiállítást nemsokára, a 8. Örmény Nemzetiségi Művészeti Fesztiválon nyitanák meg a nagyközönség előtt.

Az örmény gasztronómia bemutatása a 7. Örmény Nemzetiségi Művészeti Fesztiválon Fotó: Baricz Tamás ImolaTegyük kíváncsivá az idelátogatókat

A gyergyói örmények fontosnak tartják, hogy közösségük megmutassa a szakrális értékeken túl a kulturális és tárgyi kincsek gazdagságát is. „A programok által szeretnénk bemutatni, hogyan él a gyergyószentmiklósi örmény közösség, továbbá élettel töltenénk meg a közösségi házat, melynek rendezvényeire bárki jöhet. Nyitunk és várjuk a lakókat, látogassák a rendezvényeinket” – biztatja Gál Hunor, az örmény templom plébánosa a gyergyószékieket. Hozzátéve, azt szeretnék elérni, hogy az örmény templomot meglátogató turisták az örmények életét bemutató kiállításon is elidőzzenek, a gasztronómiával ismerkedjenek, kíváncsiak legyenek a városra, töltsenek el akár egy fél napot is Gyergyószentmiklóson.

Támogatás az örmény közösségnek

A Magyar-örmény fiatal családok találkozója, a Gasztronómia a gyergyószentmiklósi örmény fiatalok életében, a közösségi házban személyes tárgyakból álló örmény kiállítás, illetve a Turisztikai zarándokhely kialakítása és felújítása a csobothegyi örmény Szent Anna-kápolnánál programokat Hargita Megye Tanácsa támogatja. A kézműves tábort a BGA Alapkezelő Zrt., továbbá az V. vezetőképző tábort Gyergyószentmiklós Önkormányzata, illetve az Egészséges nap – kosarazás az örményekkel programot a Communitas Alapítvány támogatja.

   

  

 

Baricz-Tamás Imola, Gyergyói Hírlap, 2018. júl. 23

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME