Nagyszabású háromnapos Örmény Művészeti Fesztivált rendeztek Gyergyószentmiklóson

Már hagyományosan Kisboldogasszony napja köré szervezik az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson, ezúttal is színes programmal várták a távolabbról érkező örményeket, illetve a helyi lakosságot.

Kulturális műsorok, nemzetiségi vásár, az örmény katolikus templom búcsúja és churutfesztivál szerepelt többek között a kínálatban.
Erdély első örmény jelkövét avatták fel egy évvel ezelőtt az örmény katolikus templom bejárata mellett, és azóta hirdeti az itt élő örmény magyarok őshazához való kötődését. 
Örményországban ezek a kőkeresztek már több mint ezer éve állnak, ezért is jelentett megtiszteltetést az örmények betelepülésének 380. évfordulója alkalmából itt felállított kereszt, mely Magyarország országos örmény önkormányzatának ajándéka Gyergyószentmiklós számára. Így nem véletlen, hogy ezen a helyen nyitották meg a nyolcadik Örmény Művészeti Fesztivált pénteken. A háromnapos rendezvény ez alkalommal is összegyűjtötte az itt élő és távolabbról érkező örmény származásúakat, idevonzotta a világi és egyházi méltóságokat - adta hírül a Fény TV.

Gáll Hunor örmény plébános egy mécsest helyezett el az emlékműnél, emlékezve a kereszt égisze alatt szenvedőkre.

Dr. Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke beszédében kihangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az örményeket befogadta egykor a székely magyarság, ugyanakkor napjainkban együtt él sok nemzet, melyekkel közösen meghatározták ennek a régiónak, országnak a képét. Elmondta, hogy nem a politikum szintjén kell egy az együttélést megmutatni, hanem az utcán, a templomban, egy pohár bor mellett.

A fesztivál célja is megfogalmazódott, fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az örmények kovászként élnek Székelyföldön, Mezőségen.

Jelen volt a háromnapos rendezvényen Örményország új romániai nagykövete, aki többször is mondott beszédet, kifejezve örömét, hogy itt lehet Gyergyószentmiklóson, és megköszönje, hogy lehetőséget biztosítanak az örmény kultúra megmutatásának, továbbadásának.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja a példaértékű érdek- és sorsközösség-vállalást hangsúlyozta - tudatta a Fény TV.

Turgyán Tamás, a magyar Országgyűlés első örmény nemzetiségi szószólója elhozta Kövér László országgyűlési elnök üdvözletét is. Beszédében hangsúlyozta, legfontosabb feladat, hogy békét teremtsünk családunkban, kisebb közösségünkben, nemzetiségünkben és nemzetiségeink között.

Len Emil alpolgármester a városvezetés háláját fejezte ki az örménység kitartásáért.

Az Örmény Közösségi Házban több kiállítást is megnyitottak. Az érdeklődők többek között érdekességeket hallhattak az eredeti örmény szőnyegekről. A bemutatott darabok többségén, egy négyzetméteren 144 000 bog található, kettő ugyan kevésbé sűrű, de ezek 1930 körül készültek Szamosújváron – hangzott el a kiállításmegnyitón.

Szombaton második alkalommal rendezték meg a Nemzetiségi Vásárt, melyen az örmény manufaktúra, több nemzetiség termékei is megjelentek, bárki leírathatta a nevét örményül. Az Együtt Erdélyben elnevezésű kultúrműsor keretében a székesfehérvári fúvósok mellett több nemzet táncegyüttese is bemutatkozott, többek között a Hajakagak örmény néptáncegyüttes, és a jelenlévők meg is tanulhattak néhány lépést az örmény táncokból.

Fény Televízió információi szerint este az érdeklődők a budapesti Ararat on együttes koncertjét hallgathatták meg.
Vasárnap újabb magasrendű vendégek vettek részt az örmény katolikus templom búcsús szentmiséjén. Itt volt Miguel Maury Buendia pápai nuncius, Jakubinyi György érsek és örmény kormányzó, illetve Szakács Endre szamosújvári plébános, örmény katolikus általános helynök. A pápai nuncius megáldotta a felújított vitráliákat, és kérte égi édesanyánkat, Máriát, hogy mi is tudjunk igent mondani Isten tervére, és akkor nem lesz okunk a félelemre.
Bátorításként többször hangoztatta: „József, Dávid fia, ne félj!”

A szentmisén a világi elöljárók is beszédet mondtak, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke olaszul, míg Nagy Zoltán polgármester angolul is szólt az egybegyűltekhez. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a templom ezúttal különböző felekezetű emberekkel telt meg.

A háromnapos rendezvénysorozat vasárnap délután a churutfesztivállal zárult, amelyen ezúttal is lehetett kóstolni több csapat által elkészített ángádzsábor levest és az érdeklődők megismerkedhettek a churutkészítés fortélyaival is - tudatta a Fény Televízió híradója.

Szerző:  Fény Televízió, www.gyindex.ro

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME