Szoborral tisztelegnek

Örmény származású honvédtábornokra emlékeznek

A szoborállítás helyszíne. Buenos Aires után Gyergyószentmiklóson is Fotó: Lázár Hajnal

Szülőföldjén elfeledett honvédtábornok tiszteletére állítanak szobrot Gyergyó­szent­miklóson.
– Az örmény közösségnek terve, hogy magyar-örmény „csillagokat” hozzunk közelebb az emberekhez, hogy minél többen és jobban megismerjék őket – fogalmazott Gál Hunor örmény plébános. Elmondta azt is, Czetz Jánosról nagyon keveset tudunk idehaza, pedig Székelyföldön született (a háromszéki Gidófalván), az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornoka volt, majd Argentínába emigrált, ahol az argentin hadsereg kiemelkedő szervezőjévé vált és Argentína első nemzeti katonai akadémiájának (Colegio Militar de la Nación) megszervezője, alapítója és 25 éven keresztül igazgatója volt. Buenos Airesben szobor őrzi emlékét.
A gyergyószentmiklósi örmény plébánia neki szeretne emléket állítani a Magyarörmények Szövetségének támogatásával.
Nagy Zoltán polgármester azt mondta, idén a megemlékezés legfontosabb eseménye lesz a szoboravatás, amelynek díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A rendezvényen jelen lesznek a Marosvásárhelyen élő Czetz-leszármazottak is, akik elhozzák majd Czetz János sétapálcáját.
A szobor egyébként Blaskó János művész alkotása.
Fórika Sebestyén, a művelődési központ igazgatója azt mondta, kulturális és művészeti programpontok emelik majd az esemény méltóságát, és történelmi ismertetőt is tartanak az érdeklődőknek. Az október 5-i rendezvény koszorúzással zárul, azon szervezetek, amelyek koszorúzni szeretnének, a művelődési központnál jelezhetik szándékukat. Az igazgató megjegyezte, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére más programokat is tartanak Gyergyószentmiklóson: október 5-én és 6-án egész nap gyertyát gyújthatnak a lakosok a hősök tiszteletére a főtéri pergolánál, vasárnap 19 órakor pedig a 80 huszár című filmet vetítik a művelődési ház színháztermében.

Lázár Hajnal, 

 
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME