Színes programkínálattal jelentkezik az Örmény Művészeti Fesztivál

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson. A háromnapos rendezvénysorozaton kiállításokat nyitnak meg, lesz könyvbemutató, előadások, vásár, gyermekfoglalkozás, ünnepi szentmise, örmény finomságok elkészítését lehet megtanulni, sőt ezúttal egy konferenciát is rendeznek.

Színes programkínálattal jelentkezik az Örmény Művészeti Fesztivál
Fotó: Bagi József

A háromnapos Örmény Művészeti Fesztiválon ezúttal igyekeznek még nagyobb hangsúlyt fektetni a lakosság bevonására és a gyermekekre – ismertette Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület elnöke.

A rendezvény hivatalos megnyitója pénteken 17 órától lesz, ezt követően egy kiállítást is megnyitnak az Örmény Közösségi Házban, illetve az Erdélyi örmény kántorkönyvekről és a perényi báró Lukács család történetéről is lesz előadás, majd a napot a Gyergyói örmények című könyv bemutatójával zárják.

A programsorozat igazán színes kínálata szombaton lesz, amikor megnyitják az örmény bazársort, ahol különböző örmény termékeket lehet majd vásárolni, lesz gyerekfoglalkozás, bemutatják, hogy hogyan készül a dalauzzi, a hurut, az ángádzsábourtészta. Hét különböző település főztjének köszönhetően meg lehet kóstolni a hurutos leveseket is. Emellett lesz gyerektánc-bemutató, továbbá gitár- és zongoraest.
Konferenciát is rendeznek, amely szombaton 10.30-kor kezdődik, zoomos kapcsolatnak köszönhetően lesznek láthatók és hallhatók az örményországi előadók.
Harminc éve van Románia és Örményország között diplomáciai kapcsolat, és ez jó lehetőség arra, hogy egy összegzés történjen arról, miért volt ez előnyös a két ország számára. Mindkét országból lesznek előadók, akik az értékeket és a lehetőségeket is bemutatják – hangsúlyozta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki nemcsak előadóként vesz részt a konferencián, hanem annak szervezésében is részt vállalt. A konferenciának két része lesz, délelőtt a gazdasági, turisztikai kérdések, délután pedig a kulturális és tanügyi lehetőségek kerülnek terítékre. A XI. Örmény Művészeti Fesztivál a vasárnap 12 órakor kezdődő ünnepi szentmisével zárul.

Korabeli iratok szerint az örmények 1688-ban telepedtek le Gyergyószentmiklóson.

Barabás Orsolya, www.szekelyhon.ro, 2021. szept. 9

                                

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME