Az örményeket ünnepelték Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson háromnapos rendezvénysorozaton ünnepelték az örményeket, bemutatva, hogy ennek a népnek milyen gazdag és sokszínű a hagyománya, kultúrája, gasztronómiája és erős a hite.

Gál Hunor plébános a toronymúzeum történetét ismertette Fotó: Barabás Orsolya

 

Pénteken délután az örmény keresztkő, a khachkar előtt mondott ünnepi beszédekkel és koszorúzással nyitották meg a XI. Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson. Szergej Minaszjan, Örményország nagykövete kifejezte örömét, hogy újra itt lehet ebben a kisvárosban, ahol élnek az örmény hagyományok, és ezeket bárki megismerheti az évről évre megtartott rendezvényeknek köszönhetően. 

Mile Balázs konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője kihangsúlyozta, büszkék lehetünk a múltunkra, és arra, hogy sikerült megőrizni az örmény kultúrát minden nehézség ellenére. Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere szerint a legfontosabb üzenete a fesztiválnak a kereszténység és a szabadság kell legyen, hiszen Örményország 1991 óta lett független keresztény állam. Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület vezetője, a fesztivál főszervezője kifejtette,

a fontosnak tartott értékeket szeretnék továbbadni a gyermekeknek, és reméli, hogy a második tíz év a rendezvénysorozat életében egy szintváltás lesz az egyéniről a közösségire. 

 

Mile Balázs konzul koszorúzott Fotó: Barabás Orsolya
 
Továbbadni a gasztronómiai tudást

Szombaton volt a fesztivál leginkább látogatott rendezvénysorozata, hiszen megnyitották az örmény bazársort, ahol különböző örmény kézműves termékeket, könyveket lehetett vásárolni, Fazakas Kató Klára pedig a gyerekeknek tartott örmény mesékkel tarkított bőrdíszműves foglalkozást. Mezei Imre bemutatta hogyan készül a hurut, Kis Piroska segítségével pedig bárki megtanulhatta a kis fülecskék, vagyis az ángádzsábour tészta elkészítését. Lehetett marlenkát és dalauzit vagy éppen homokban főtt kávét kóstolni, és hét különböző településről érkezett csapatok főztek bográcsban ángádzsábour levest.

  Fotó: Barabás Orsolya

Ennek érdekessége az volt, hogy mindegyiknek más volt az íze, ez is bizonyította, hogy minden családban, közösségben átalakulnak a gasztronómiai hagyományok is. Kolozsvártól, Maroshévízen, Csíkszeredán, Bákón át Gyergyószentmiklósig sokféle ízvilág került terítékre.

Míg szabadtéren a gasztronómiáé volt a főszerep, addig az Örmény Közösségi Házban tartott konferencián délelőtt a gazdasági és turisztikai kérdések, délután pedig a kultúra és a tanügy került középpontba.

A helyszínen a romániai, Hargita megyei intézményvezetők, szakemberek tartottak előadást, közben online kapcsolódtak be az eseménybe az örményországi Lori megyeiek. Elhangzott, a cél az, hogy jobban megismerjék egymás mindennapjait, a lehetőségeket, tapasztalatot cseréljenek, és ezáltal elmélyítsék, további szintre emeljék a kapcsolatokat. A XI. Örmény Művészeti Fesztivál vasárnap ünnepi szentmisével ért véget a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsánának alelnöke is tisztelgett az örmény emlémű előtt •  Fotó: Barabás Orsolya
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsánának alelnöke is tisztelgett az örmény emlémű előtt Fotó: Barabás Orsolya
 
Készül az ángádzsábour leves, a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület tagjai is főztek •  Fotó: Barabás Orsolya
Készül az ángádzsábour leves, a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület tagjai is főztek Fotó: Barabás Orsolya
 
Sergey Minasyan, Örményország nagykövete visszatérő vendége a fesztiválnak, ezúttal a konferencián is előadást tartott •  Fotó: Barabás Orsolya
Sergey Minasyan, Örményország nagykövete visszatérő vendége a fesztiválnak, ezúttal a konferencián is előadást tartott Fotó: Barabás Orsolya
 
Homokban főzik a kávét •  Fotó: Barabás Orsolya
Homokban főzik a kávét Fotó: Barabás Orsolya
 
A hurutkészítés titkait is megismerhették az érdeklődők •  Fotó: Barabás Orsolya
A hurutkészítés titkait is megismerhették az érdeklődők Fotó: Barabás Orsolya
 
A gyermekekre is gondoltak a program összeállításakor •  Fotó: Barabás Orsolya
A gyermekekre is gondoltak a program összeállításakor Fotó: Barabás Orsolya
 
•  Fotó: Barabás Orsolya
Fotó: Barabás Orsolya
 
Örmény bazár •  Fotó: Barabás Orsolya
Örmény bazár Fotó: Barabás Orsolya
 
•  Fotó: Barabás Orsolya
Fotó: Barabás Orsolya
 
Sokan kipróbálták, hogyan kell
Sokan kipróbálták, hogyan kell "bügyürgetni" a kis fülecskéket az ángádzsábour levesbe Fotó: Barabás Orsolya
 
•  Fotó: Barabás Orsolya
Fotó: Barabás Orsolya
 
Barabás Orsolya, www.szekelyhon.ro, 2021. szept. 12

                                

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME