Örmény vendégek ismerkednek Gyergyószék és Hargita megye értékeivel

Örmény vendégek ismerkednek Gyergyószék és Hargita megye értékeivel

A gyergyószentmiklósi örmény származásúak folyamatosan igyekeznek kapcsolatokat építeni, erősíteni őseik hazájával. Ezekben a napokban örményországi küldöttség ismerkedik a várossal és Hargita megye látnivalóival.

Gyergyószentmiklós történelmében, fejlődésében meghatározó szerepet töltött be az egykor virágzó örmény közösség. A mai leszármazottak pedig igyekeznek ápolni a kulturális örökséget, újraszőni a kapcsolatokat felmenőik hazájával.

Alaverdi városával 2017-ben kötött testvérvárosi megállapodást Gyergyószentmiklós, két évvel később Alaverdiben is megtörtént ennek szentesítése. Hargita megye pedig Lori tartománnyal ápol „testvéri” kapcsolatot. Ennek eredményeként tartózkodik nálunk ezekben a napokban az örmény tartomány kormányzó-helyettese más fontos örményországi tisztségviselők társaságában.

Hétfőn a gyergyószentmiklósi örmény templom kertjében, az örmény genocídium emlékművénél helyeztek el koszorút, és megismerték a város fontosabb látnivalóit. Amint a házigazda gyergyóiak részéről Kulcsár László elmondta, a meghívás a Szent Miklós-napra szólt, ahol jelen is lesznek, de emellett Gyergyó-, Csík- és Udvarhelyszék értékeit is igyekeznek megismertetni a vendégekkel.

„A kulturális és természeti értékeink megmutatása mellett az Arbor Vállalkozók Szövetségével együttműködveitteni vállalkozásokat is bemutatunk számukra, a cél a kapcsolatépítés, illetve erősítés. Az örmények régebben is a kapcsolati tőkéjükről voltak híresek.

Ezt szeretnénk elérhetővé tenni minél szélesebb körben” – mutatott rá Kulcsár.

Gergely Imre, Székelyhon, 2023. dec. 4

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME