Koncertek, elõadások, kiállítások

Szeptember 9. és 11. között az Örmény Közösségi Házban a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, illetve a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia Örmény Mûvészeti Fesztivált szervez.

Az eseményrõl Kulcsár László, az egyik fõszervezõ tájékoztatta lapunkat.

Elsõdleges célként – megpróbálva a szép dolgokra felhívni a figyelmet – a gyergyói örmény közösség kimozdítását említette. Megtudtuk, hogy régi vágyaik között szerepelt olyan rendezvényt létrehozni, amivel nemcsak a közösséget, hanem a körülöttük levõ embereket is megmozgathatják. Kihangsúlyozta az itt élõkkel való szimbiózisnak köszönhetõ életvitelüket, illetve ennek különbözõképpen történõ bemutatását e napok alkalmával.
– Szép kezdeményezés volt a Nosztalgia kávéház tulajdonosnõjétõl, Máthé Edittõl, hogy próbáljunk megszervezni egy zenei fesztivált, amibõl végül mûvészeti fesztivál lett a program szélessége és mélysége alapján. Jó csapat alakult körülöttünk, aminek minden tagja értékes és hasznos, de külön is megemlíteném Buslig Gyulát, Magyarországról Tóthné Kellner Emesét, hiszen õk kiemelt szerepet vállaltak a szervezésben. A megyei tanácshoz benyújtott pályázatunk is pozitív elbírálásban részesült, így ez lett a fõtámogatónk. De több kisebb támogatónk is van, akik sokat segítettek – mondta.
    A három nap programjáról elmondta, hogy sok koncerttel, értékes elõadókkal, kiállításokkal, elõadásokkal, filmvetítésekkel, könyvbemutatóval próbálják minél színesebbé tenni az eseményt.

A szombati programban olvasható: Örmény sírkövek – Találkozás Kányádi Sándor költõvel. Errõl elmondta, sajnálatos módon, lehet, hogy nem tud jelen lenni a költõ. Ha nem épül fel a betegségébõl, fia képviseli majd.
Érdekességként kiemelte az örmény konyak-, és Marlenka-kóstolót, amelyeket Puskás Attila ismertet majd a jelenlevõkkel.
 
    Információs pontot is kialakítanak a rendezvény idejére, így a résztvevõk kérdéseikkel bátran fordulhatnak a Nosztalgia kávéházhoz, ahol mindezek mellett feliratkozhatnak az örmény konyha specifikumaiból válogatott étkekre is. A szombati kétfogásos ebéd ára 15 lej lesz, amelyre legkésõbb pénteken jelentkezhetnek az örmény konyhát szeretõk, illetve az azt megismerni vágyók.
 
    A mûvészeti fesztivált vasárnap az örmény templom búcsúünnepe, a Kisboldogasszony napi szentmise zárja. Az örmény szertartás szerint megtartott ünnepi szentmisét a kerületi papság segédletével Nt. Tamás József segédpüspök mutatja be, õ tartja a szentbeszédet is.
Az ünnepi körmeneten közremûködik a tekerõpataki fúvószenekar, de nem hiányoznak majd az örmény katolikus vörös köpönyegesek sem.
 
Bajna Gyöngyi
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME