Örmény gyökerek a gyergyói kultúrában

Kiállítással, megnyitó beszédekkel, könyvbemutatóval indul a ma, szeptember 6-án kezdődő, harmadik alkalommal szervezett Örmény Művészeti Fesztivál Gyergyószentmiklóson. A minőségi szórakozást, jövőtervezést hangsúlyozó program a fiatalságra és a gazdaságra fókuszál.

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi Magyar Örmény Szövetség és a gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébánia harmadik alkalommal indítja útjára a Kisboldogasszony ünnepe – a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepe – köré szervezett rendezvényét. A program bár gyerekcipőben jár, jókora léptekkel halad a célkitűzései felé. A meghívottak már-már hazajáró vendégek.

– Az a célunk, hogy ne csak a híres örmény múltról, a székelyekkel való együttélés hajdani eredményeiről beszéljünk, hanem nézzünk magunk elé, próbáljunk meg kovásszá lenni ebben a közösségben. Számunkra a fiatalság és a gazdaság képezi a fő célpontot – fogalmazott Kulcsár László, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke, a fesztivál főszervezője.

Diplomaták és a gazdaság

Az idei rendezvény egyik legizgalmasabb programjának a diplomaták körében szervezett gazdasági vonatkozású üzletember-találkozó ígérkezik. Több diplomata, nagykövet érkezésére számítanak a szervezők, akikkel a Gyergyói-medence vállalkozói beszélgethetnek a mindennapi gazdasági problémákról, de együtt keresgélhetnek a beszűkült piac ellenére kínálkozó lehetőségek között is. A beszélgetésen olyan neves diplomaták lesznek jelen, mint Hamlet Gasparian, Örményország romániai nagykövete, Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete, dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának főkonzulja, Osváth Pál, Gambia Köztársaság romániai diplomáciai képviseletének, illetve Bocsánczy János, Sierra Leone Köztársaság genfi ENSZ állandó képviseletének vezetője.

Terítéken az örmény konyha remekei

Ángádzsábur, hurutos leves, dalauzi – az örmény gasztronómia bemutatkozása minden évben szerves részét képezte a fesztiválnak és ez idén sem lesz másként. A tavaly útjára indított Hurutfesztivál keretében nyilvánosan is ismerkedni lehet majd az örmény fűszer készítési módjával, de a türelmesebb szakácsok, kukták az ángádzsábur-készítés rejtekeibe is bepillanthatnak. Mindazok, akik behatóbban tanulmányoznák ezeket a különleges ízeket, megtehetik egy élménydús ételkóstolás keretében: az Örmény ízek, örmény fűszerek néven elhíresült ízlelgetésre pénteken és szombaton kerül sor a Rozmaring vendéglőben, előzetes bejelentkezés alapján.

 

Csibi Márta
morfondir.ro

EÖGYKE füzetek

 

Támogatók

 

 

Látogatók

Oldalainkat 110 vendég és 0 tag böngészi

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME