„Azért vagyunk, hogy dolgozzunk" – évadzáró koncert

Hangversennyel zárta az évadot a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes. Csütörtökön, július 4-én este az örmény katolikus templomban gyülekeztek a komolyzene kedvelői, a kórus tisztelői.

evadzarohangverseny_b
A kórus minden fellépése alkalmával egyházi műveket is műsorra tűz

 

A Petres Csaba ditrói zeneszerző által vegyes kórusra átírt Liszt Ferenc-szerzeménnyel, a latin szöveg helyett Bajna György magyar szövegével, az Óda a zenéhez című művel indította hangversenyét a kórus. A Kolcsár Árpád karnagy vezette Szent Miklós Kamaraegyüttes nem csak énekel, hanem muzsikál: a dalszeretők utódaikat is a muzsika szépségei felé irányítják. Három diák is közreműködött a műsorban, akiknek szülei tagjai a kórusnak: Elekes Gyopár és ifj. Mihály Csaba zongorán és Kolcsár Borbála hegedűn játszott, kísérte a kórust.

A repertoárban többek között szerepelt Hans Leo Hassler: Gagliarda, Fischer: Buorré, Pierre Certon: Piaci pletyka, Szokolay Sándor: Áldjuk Isten nagy kegyelmét című műve, de Bárdos Lajos, Balázs Árpád és Terényi Ede szerzeményeket is eljátszottak. Johann Sebastian Bach: Choral című művét is előadta a kórus Elekes Gyopár zongorakíséretével. Mihály Csaba Bach-szerzeményt játszott. Händel Á-dúr szonátáját Kolcsár Borbála hegedűn Mihály Csaba zongora kíséretében adta elő.

Szilágyi Lőrinc plébános megköszönte az élményt a kórusnak: „Csodálatos élményben volt részünk, szívet, lelket melengetett, de nem utolsó sorban az életrohanása által megtépázott idegzetünket is" – mondta a lelkész, és egy evangéliumi résszel hívta fel a figyelmet a szépre, a szívet kitöltő dolgokra, a mai békétlen világunkban zene, az ének fontosságára.

„Ha figyelembe vesszük az előző évad végét is, amikor a Szent Miklós legendája szcenírozott koncert, illetve a Csaba királyfi székely nemzeti opera született, megterhelő évadot zártunk. Új műsorral jelentkeztünk az évzáró koncerten, de ennek tanulása lazításnak számított a korábbi megfeszített munka után. Jövő évadban a szegedi és az egri kórussal szeretnénk közös fellépést. Olyat tervezünk, ami még nem volt itt a környéken. Újdonság lesz, kemény munka, de hát azért vagyunk, hogy dolgozzunk” – összegzett Kolcsár Árpád.

Baricz Tamás Imola, 2013.07.05, székelyhon.ro.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME