Örmény fesztivál: múlt és jövőtervezés

Az elmúlt hét végen harmadik alkalommal szervezték meg az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson, amelyen a hagyományos programok, kiállítások, koncertek, gasztronómiai események mellett helyet kapott az üzletemberek, valamint fiatalok találkozója is.


Idén háromra bővült a szervezők száma, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia közös együttműködése révén valósult meg a rendezvény, amely során, a hagyományos események mellett, néhány újítás is történt a programban. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény alatt kiállítások, filmek, előadások, koncertek által kerülhettek közelebb az érdeklődők az örmény kultúrához, és tudhattak meg új részleteket a magyar örmények életéről, múltjáról. Ennek a gasztronómia elengedhetetlen része volt, lehetőséget adott az örmény fűszerekkel való ismerkedésre. A második alkalommal megszervezett Hurutfesztivál keretében több csapat főzött ángádzsáburt, valamint más, speciálisan örmény ételeket. Idén nagyobb hangsúlyt fektettek a fiatalokra, 14-22 évesek számára szerveztek találkozót, amely keretében beszélhették meg, mit jelent számukra, hogy örmény gyökerekkel rendelkeznek, mit tanultak őseiktől, mire büszkék, illetve hogyan képzelik el jövőjüket. Kulcsár László, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke a fesztivál megnyitóján elmondta, próbálnak nagyobb szerepet adni a fiataloknak a rendezvény keretében, hisz bennük van a jövő, nekik kell átadni értékeinket, illetve majd ők folytatják az idősebbek által elkezdett tevékenységeket. Kiemelte az üzletember találkozót, amelynek szerinte méltán helye van a programban, hisz a kultúrát leginkább vállalkozók szokták támogatni. Most, amikor gazdasági problémák léptek fel, szervezőként kötelességének érezte lehetőséget teremteni, a városba érkező nagykövetekkel való egyeztetés során, ezek megoldására. A megnyitón elhangzott, azért is helye van a találkozónak, hisz az örmények élete összefonódott a kereskedelemmel, az itt letelepedettekre a jó kereskedés volt jellemző. Az üzletemberek találkozója Hamlet Gasparian nagykövet, Sógor Csaba EP-képv-selő, Osváth Pál Gambia nagykövete és Zsigmond Barna Pál magyar főkonzul részvételével zajlott.
„Ebben az örmény értékek kavalkádjában, alkalom teremtődik a sokszínűség megmutatására, a gyergyói sajátosságok rajzolódnak ki, mert mindaz, ami tájainkon örmény volt valaha, mára már rég gyergyóivá lett, közös javaink tekintélyes örmény színfoltját képezi" - szólt az érdeklődőkhöz Nagy Zoltán alpolgármester a fesztivál megnyitóján. Elismerését fejezte ki a szervezőknek a színvonalas rendezvényért.
Megjegyezte: „Legyen büszke mindenki hovatartozására, de még büszkébb arra, hogy egymás értékeit megbecsülve alakult várossá településünk". Az ünnepi hangulat kialakításához hozzájárult a Fehér Antal által vezetett örmény kórus.
A megnyitót követően kiállítások egész sorát csodálhatták meg a résztvevők. Ötvösmunkák mellett, origami-módszerrel részletesen kidolgozott alkotásokat, illetve a plébánia könyvtárából vett kódexeket tekinthettek meg az érdeklődők. Örmény ládafia címen Simó Júlia és Kalamár György ruhakölteményei aratták a legnagyobb sikert. Az általuk tervezett, népi stílus ihlette ruhákkal új divatot teremtettek. A modellek népi megfelelői felismerhetők a magyar, örmény, szász, román, makedón viseletekben. A stilizálás során a polgári, nemesi értékeket a mai használatnak megfelelően alakították.
Gyakorlati megoldásokat mutattak be, a jövő építése mellett a múltra is emlékeztek, felemelő események sora zajlott, ami az egyházi búcsúval teljesedett ki.
A Mária születése napján tartott búcsús szentmisére az erdélyi örménykatolikusok kormányzója, Jakubinyi György érsek eljött együtt ünnepelni kicsiny, fogyatkozó nyájával, ahol francia nyelven köszönthette Hamlet Gaspariant, Örményország romániai nagykövetét is.
A szentmisét Szakács Endre általános helynök mutatta be örménykatolikus rítus szerint. Az ünnep szónoka, aki a hit fontosságának kiemelésére építette elmélkedését, kihangsúlyozva, hogy az a kegyelem feltétele is, Anaklét, Szent Ferences rendi szerzetes, gyergyószárhegyi templomigazgató volt.
Számos római katolikus lelkipásztor is részt vett a szentmisén, az örmények egyházi kórusa pedig örmény nyelvű szenténekekkel és az örmény himnusszal virágozta fel az együttlétet, Mária születésének napját, olyan időkben, amikor a világbékéért is imádkozni kell, amire az érsek úr is biztatott. A kikerülés hagyományosan meghitt hangulatú volt, idén a Molnár Sándor vezette újfalvi fúvószenekar muzsikájának ütemére vonultak a búcsúsok.
A szentmise alkalom volt arra is, hogy Ferenc pápa üzenetéhez híven azokért is fohászkodjunk, akik a belháború miatt életveszélyben vannak Szíriában, illetve azért is, hogy békés úton érjen végett a tragédia, amit eddig mintegy 100 000 emberélet kioltása tesz még félelmetesebbé.
A fesztivál a Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyószentmiklós Önkormányzata, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg.


BAJNA GYÖRGY, CSATA BEÁTA, Gyergyói Kisújság, 2013. Szeptember 12-18
 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME