Haladnak az örmény közösségi ház munkálataival Gyergyószentmiklóson

Nemcsak a közösséget, hanem a közösségi házat is tovább építik a gyergyószentmiklósi örmények. Kulcsár László projektmenedzser a jelenlegi helyzetről tájékoztatott és a tervekről is szólt, decemberben ünnepelni szeretnének.

ormenykozossegihaz 005_b
A tervek szerint decemberre lakható lesz a gyergyói örmények közösségi háza

Az egykori kántorlak helyén, 2002-ben épült a gyergyói örmények közösségi háza. A bővítésére több éves várakozás után 2015-ben kaptak anyagi forrást, ekkor kapott az épület új tetőszerkezetet. A 2016-os esztendő a belső munkálatok elvégzéséé volt, az Örménytemplom utcai épület jövőben kapja meg végleges formáját.

A gyergyószentmiklósi örmények közösségi házának tetőterében egy nagyobb gyülekező teret alakítanak ki, amely kiállításoknak, bemutatóknak, fogadásoknak, összejöveteleknek, közösségi rendezvényeknek is otthont nyújt. „Olyan teret szeretnénk kialakítani, ami még az örmény közösségnek nem volt, egy találkozó hely lesz” – mondta el Kulcsár László. A földszinten kialakított teremben továbbra is gyerekfoglalkozások kapnak helyet, mellette marad a már kialakított konyha és a kézműves foglalkozások helyszíne is adott. „A foglalkozásokat rendszeressé szeretnénk tenni, és az idősebb generáció bevonását tervezzük a főzésekbe, úgy látjuk, ezt mindenki szereti. Olyan programokat kínálnák, ahol külön a fiatalok és külön az idősebbek főznének, de tervezzük a közös együttléteket is, hiszen nagyon sok örmény finomság elkészítését tanulhatják meg a fiatalok az idősebbektől” – ismertette Kulcsár László.

A tetőteret leszigetelték, kartonoztak, a rejtett munkákkal már megvannak, a fűtéshálózat és villanyhuzalok is helyükre kerültek, a padlózat is megvan és nemsokára az ablakok is helyükre kerülnek. A meszelés és takarítás után az idénre tervezett munkákat befejezik. Jövőre a végleges világítótestek beszerelése, a fűtőtestek és biztonsági rendszerek felszerelése marad. A tervek szerint a külső szigetélésre, a végső forma megadására is jövőben kerül sor. „A munkálatoknak egyelőre a lakhatósági részét végezzük el idén, és reméljük, hogy decemberbe az új teremben, ünnepélyes keretek között egy szerény imát elmondhatunk” – tette hozzá Kulcsár László projektmenedzser, és további tervekről is szólt, miszerint az örmény közösség megszeretné mutatni értékeit, és a tetőtérben kialakított terem alkalmas lesz erre.

 

Baricz Tamás Imola, www.szekelyhon.ro, 2016. október 27.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME