Jól halad az örmény közösségi ház bővítése: Idén már szeretnék belakni a tetőteret

Tavaly ősszel kezdték el az örmény közösségi ház bővítését és felújítását, az elmúlt időszakban látványosan haladtak a munkálatokkal. Elkészült a tetőtérhez vezető lépcső, a belső szigetelés, a hónap végére helyére kerülnek az ablakok és ajtók, majd a festés, a mellékhelységek befejezése és néhány lámpatest elhelyezése következik. Jövő évre is marad azonban bőven tennivaló.

Jól haladnak az örmény kö­zösségi ház tetőterének kialakításával, már lépcsőfeljárón lehet megközelíteni a méretes felületet, a­melyet leszigeteltek, elke­rítették a mellékhelységeket, és nagy iramban dolgoznak, hogy idén minél több munkálatot tudjanak befejezni. „November 20-a körül érkeznek az ablakok és ajtók, miután azok a helyükre kerülnek, követ­kezik a festés és néhány lámpatest elhelyezése. Idén szeretnénk elérni, hogy a tér lakható legyen. A kül­ső szigetelés, a teljes vil­lanyvezetés, a fűtőtestek felszerelése jövőre marad, idén nem lesz annyi pénzünk, hogy ezeket is el tudjuk végeztetni” – részletezte Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Kato­likus Egyesület elnöke.
A tetőtér beépítése fontos lépés a helyi örmény közösség életében, egy o­l­yan hiányt oldanak meg ezáltal, mely révén fejlődni tudnak majd. Állandó rendezvényeket terveznek, és majd kisebb események­re, keresztelőre, találkozóra bérbe is adják a termet. Ráadásul igény esetén a tu­risták számára is tudnak itt programokkal készülni. „Nem volt egy hely, a­hol a kicsik és idősek kü­lön vagy együtt ki tudjanak bontakozni, ahol a kulturprogramjainkat, kiállításokat, könyvbemutatókat, kisebb koncerteket meg tudjuk tartani. 2017-ben szeretnénk ezeket rend­sze­resíteni, hogy menet­rend­szerűen például minden hónap utolsó szombatján legyen egy-egy rendezvényünk itt a közösségi ház­­ban” – vázolta az elképze­léseket Kulcsár László.
Idén közel 70 000 lejt költöttek az örmény kö­zös­ségi ház bővítésére, hason­ló összegre van még szük­ség ahhoz, hogy be tudják fejezni a felújítást. Amennyiben elkészül az épület, az udvarrendezéssel is foglalkoznak majd, de arra várhatóan a támogatások és pályázatok függvényében csak 2018-ban kerülhet sor. „Támogatók nélkül nem tudtunk volna halad­ni, nagyon sokat segített Hargita Megye Tanácsa, a Bethlen Gábor Alap, Gyer­gyószentmiklós önkormányzata, valamint a téglajegyeket vásárlók. Utób­binak köszönhetően tu­dunk már idén lámpatesteket szerelni, ebből is látszik, hogy a kis összegű támogatás is milyen sokat je­lent. Köszönjük azoknak, akik eddig is segítettek, és biztatunk mindenkit, hogy aki teheti, vásároljon téglajegyet” – hangsúlyozta az egyesület elnöke. 
Bíznak abban, hogy 2017 szeptemberében, a Kis­boldogasszony-napi búcsú és az örmény fesztivál i­dején már teljes pompájában díszeleg az örmény kö­zösségi ház, amelyben ak­­korra rendezvényeket is terveznek. 
 
Barabás Orsolya, Új Kelet, 2016. november 17.
 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME