Felújították és megáldják a gyergyói örmények értékes orgonáját

A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom orgonájának restaurálását befejezték, az utolsó simításokat is elvégezték, szombaton délután orgonakoncerten hallhatják hangját az érdeklődők. Vasárnap pedig megáldják az örmények több mint száz éve készült értékét.

Az utolsó finomhangolások a szombati koncert előtt Fotó: Baricz Tamás Imola

 

Az örmény templomban az 1901-ben készült orgona sorban a harmadik. „Amit tudunk az az, hogy 1872-ben Fogarasy Mihály, gyergyószentmiklósi származású katolikus püspök az erdélyi örmény egyház részére is adományozott pénzösszeget egy új orgona megvásárlására, melyet Vas István marosvásárhelyi orgonaépítő készített. Azt 1901-ben cserélték ki a most restaurált orgonával, mely Jéger Ottó budapesti orgonaépítő munkáját dicséri, és négyezer koronába került” – mondta Gál Hunor, az örmény katolikus templom plébánosa.

Sípok őrzik az adományozók nevét

Az 1901-ben készült pneumatikus rendszerű hangszer megérett a restaurálásra, amint a plébános elmondta,a levegőnyomású orgonák sokkal igényesebbek a felújításra, általában 50 évente szokták teljesen felújítani.

„Az örmény templom orgonájának restaurálását tavaly ősszel kezdtük el a megyei műemlékvédelmi program keretében, lévén, hogy az orgona is műemlékként van nyilvántartva. 38 ezer lejt pályáztunk erre a célra. De amikor az ember hozzákezd valaminek, akkor látszanak meg a bajok, ez az orgona restaurálásakor sem volt másképp.

Kiderült, hogy a levegőmotort is ki kell cserélni, ami eddig szolgáltatta a levegőt, nem elég. Külföldről, a közbirtokosság támogatásával sikerült megfelelő teljesítményű berendezést vásárolni"– ismertette a plébános. Beszélt az orgona egyediségéről is.
A homlokzatsípokat a hívek vásárolták meg. Minden egyes sípba az adományozó nevét belegravíroztattuk, hogy megmaradjon az utókornak. Úgy gondolom, kuriózumnak számít, hogy egy-egy hang egy-egy adományozó nevéhez köthető, és nagyon örvendek, hogy a hívek is magukénak érzik ezt az orgonát.

Kerek évfordulót is ünneplünk, ugyanis az első világháború idején, 1917-ben elvitt homlokzatsípokat sikerült így pótolni. Száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a 27 darab homlokzatsíp újra megszólaljon. Ezeket a helyi orgona készítő, Bartis Szabolcs és munkatársai készítették."

Az orgona teljes restaurálását az újtusnádi Bors László orgonaépítő és csapata végezte.

„Minden egyes orgona egy kihívás, ismerem ezeket az orgonákat, de mindig találkozok új dolgokkal, vannak meglepetések, melyekre az ember nem számít. Nemcsak a pneumatikus részt újítottuk fel, hanem a teljes orgonát, így nemcsak hangilag hanem esztétikai szempontból is egy kincse a templomnak.

A munkafolyamat legszebb része a hangolás, és ez az orgona, ha nem is száz, de 99 százalékban úgy kell szóljon, mint újkorában" – mondta Bors László. Az örmény plébánia kántora, Bíró Zsolt mint mondta, az első nyilvános megszólaltatását orgonaművésznek adja át, hiszen neki szentmisék keretében lesz lehetősége a hangszeren játszani.

 

Fotó: Baricz Tamás Imola

Orgonakoncerttel avatják fel az örmények kincsét

Az utolsó simításokat, a finomhangolást is elvégezték az orgonaavató előtt, ugyanis július 8-án, szombaton 18 órától Lőrinczi Lehel marosvásárhelyi orgonaművész koncertjére kerül sor, ő szólaltatja meg a nyilvánosság előtt elsőként a felújított hangszert. „Úgy gondolom, még új korában sem szólt ilyen szépen ez az orgona, mint ahogy most szól, ez egy ünnep lesz. Vasárnap pedig 11 órától szentmise keretében Jakubinyi György érsek atya áldja meg az értékes hangszert.

Megköszönjük a jó Istennek, hogy sikerült ezt megvalósítanunk, a templom egyik díszét régi pompájában tárhatjuk a hívek, a látogatók elé. Hogy mennyire jól sikerült az orgona felújítása, újrahangolása, az is bizonyítja, hogy az ablakok, a padok is beleremegnek, ha megszólaltatják."

A felújítás során azt az emléktáblát is látható helyre tették, melyet eddig csak a kántor látott, és mely azok nevét őrzi, akik 1901-ben a legbuzgóbban hozzájárultak az orgona költségeihez. Idős Vákár István és fiai mellett ezentúl újabb támogatók nevét fogják őrizni nemcsak a homlokzatsípok, hanem egy külön emléktábla is.

Baricz Tamás Imola, 2017. július 05, www.szekelyhon.ro
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME