A múltjukkal is ismerkednek az örmény kalákatábor résztvevői

Munkára és gyökereik kutatására váltották pihenőidejüket azok a fiatalok, akik július 1-7. között részt vesznek a negyedik alkalommal szervezett Örmény Ifjúsági Kalákatáborban, Gyergyószentmiklóson. Az örmény templom és a közösségi ház környékét teszik rendbe, illetve identitáserősítő programokon vesznek részt.

Állagmegőrző munka az örmény templom kertjében. Lefestik a vasból készült kereszteket Fotó: Pethő Melánia

A gyergyói örmények betelepedésének 380. évfordulóját ünnepli idén a helyi örmény közösség, a szeptemberre ütemezett fesztiválra már elkezdődtek az előkészületek: fiatalok bevonásával szépítik a templom és a közösségi ház környékét.

A munkálatokat a IV. Örmény Ifjúsági Kalákatábor 12 résztvevője végzi irányítók segítségével. „Az előző három évben Csíkszépvízen tartottuk a tábort. Az első két alkalom a templom javítását célozta, tavaly a temetőt térképeztük fel. A gyergyói táborban is hasonló tevékenységek folynak. Délelőttönként a templom, illetve közösségi ház körül dolgoznak a fiatalok, délutánonként pedig identitáserősítő programokat szervezünk számukra" – ismertette Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke. Rámutatott, hogy bizonyos tevékenységek által a táborozóknak lehetőségük van akár saját családtörténetükkel is ismerkedni.

„A résztvevők abban az életkorban vannak, amikor saját létét, származását, gyökereit feszegeti az ember. Próbáljuk az örménységtudatot megerősíteni bennük, illetve az erdélyi társadalommal is megismertetni őket. Ha megismerik családjaik történetét, nagyobb lesz kötődésük a szülőföldhöz, ami az itthon maradás szempontjából is nagyon fontos lehet még akkor is, ha később máshova költöznek" – hangsúlyozta Puskás Attila.

Az identitástudat erősítése mellett a tábor másik célja, hogy a fiatalokat bevonja az épített örökség védelmébe. „Nem lehet mindig elvárni, hogy mások segítsenek rajtunk, az az igazi, amikor mi magunk őrizzük, ápoljuk örökségeinket” – hangsúlyozza Puskás Attila. Ennek a gondolatnak mentén szervezték meg a tennivalókat az idei táborozók számára.

Munkájuk révén sikerül létrehozni az örmény templom kertjében lévő síremlékek digitális adatbázisát, ami – az örmény temető adatbázisához hasonlóan – fényképekkel, magyar és örmény nyelvű leírásokkal interneten lesz elérhető.

A templomkertben más munkát is végeznek a fiatalok: megpucolják, lefestik a vasból készült sírkereszteket, a templomban pedig a karzatot takarítják ki, és a toronyban is takarítanak. A közösségi ház körüli kerítést már teljesen lecsiszolták, és szerdán a lefestését is elkezdték.

„Évről-évre egyre többen bekapcsolódnak kétkezi munkával vagy támogatással abba az igyekezetbe, hogy az örmény közösséget újjáélesszük. Az, hogy a fiatalok is részt vállalnak ebben, segítenek egy emlékmű élettartamának meghosszabbításában, példaértékű” – értékeli Kulcsár László, szövetségi elnökhelyettes.

Pethő Melánia, 2017. július 05, www.szekelyhon.ro

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME