Identitást erősítő közös munka

A gyergyói örmények letelepedésének 380. évfordulóját ünneplik idén szeptemberben, erre az eseményre szépítik meg most a fiatalok a közösségi ház, illetve a templom környékét – közölte a Gyergyószentmiklóson zajló ifjúsági kalákatábor koordinátora, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke, Puskás Attila. Ottjártunkkor is javában zajlott a munka.

Kalákáznak a táborozók Fotó: Kertész László

Három alkalommal szerveztek már ifjúsági kalákatábort, ezek mindegyikének Csíkszépvíz volt a helyszíne: az első két táborban az ottani örmény katolikus templom felújításánál segédkeztek a részt vevő fiatalok, majd a legutóbbi alkalomkor a temetőt térképezték fel – emlékeztetett Puskás Attila szervező, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke.

Sírhelyeket térképeztek fel, festettek, takarítottak
Mint mondta, a holnap záruló gyergyószentmiklósi táborban is hasonló a tevékenység, hozzátéve: tizenkét fiatal részvételével zajlik az idei tábor, többségük örmény származású, többen pedig a barátaikat is magukkal hozták. A táborozók között találhatunk – maroshévízi gyökerekkel rendelkező – marosvásárhelyi örmény származású fiatalokat, emellett Csíkszékről, valamint a gyergyói örmény közösségből is vannak résztvevők.
Munkájukkal az örmény közösségi ház és a templom környékét igyekeznek szebbé tenni, a szervezők elmondása szerint ez az említett évfordulós ünnepség közelsége miatt is szükségszerű.
Tegnapi ottjártunkkor több csapatban, különböző helyszíneken zajlott a munka: néhányan az örmény közösségi ház kerítését festették, mások a templomkertben található vaskeresztek ápolásával, tisztításával voltak elfoglalva, egy csoport pedig a templomtoronyban dolgozott. A Bethlen Gábor Alap által támogatott tábor ideje alatt egyébként a templomban, az orgona körüli részen takarítottak a fiatalok, ugyanakkor a templomkertben található sírhelyeket is feltérképezték, utóbbi eredményei jelenleg feldolgozás alatt állnak.
– A cél, hogy aktívan részt vegyenek az épített örökség védelmében, mert nem lehet mindig elvárni, hogy mások segítsenek rajtunk. Akkor az igazi, ha mi magunk ápoljuk, ezt pedig már fiatalkorban el kell kezdeni – fogalmazott Puskás Attila, majd a táborban zajló foglalkozásokkal kapcsolatban hozzáfűzte: délelőttönként a munkáé a főszerep, délután pedig identitáserősítő programokon vesznek részt a fiatalok, ezek főként az örmény tudat megerősítését szolgálják.
Mint kifejtette, a résztvevők akár a saját történetükkel, családtörténetükkel is megismerkedhetnek, ebben pedig a sírköveken álló nevek lehetnek a segítségükre.
– Vagy tudnak olyan személyről, akinek ugyanaz a vezetékneve, vagy akár a felmenőiket is felismerhetik egy-egy név alapján – jegyezte meg a főszervező, mondván, voltak már hasonló példák a korábbi táborokban.

Múzeum lesz a templomtoronyban
Az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnökhelyettese és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke, Kulcsár László azt mondta, nagy segítség a fiatalok munkája, majd a megújuló közösségi házra kitérve megjegyezte: reméli, hogy a munka java részét sikerül idén befejezni, mivel már biztos, hogy az avatóünnepséget szeptemberben megtartják. A templomtoronyban tevékenykedő fiatalok kapcsán azt mondta, fontos, hogy annak rendbetételére is vállalkoztak a táborozók, mivel a későbbiekben ott toronymúzeumot hoznának létre.
– Példaértékű, hogy a fiatalok le tudják tenni a telefont, és el tudnak jönni egy ilyen táborba – zárta gondolatait Kulcsár László.

Kertész László, 2017. július 6., Hargita Népe

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME