Toronymúzeum nyílt a gyergyószentmiklósi örmény templomban

Új látványossággal gazdagodik a gyergyószentmiklósi örmény közösség temploma, és egyben a város is. Kiállítótér nyílt a 20 méter magas toronyban. Itt az örmény örökséget bemutató képek láthatóak, de az igazán nagy élmény a toronyablakokból nyíló panoráma.

Fotó: Fehér Csongor

Látogathatóvá vált a gyergyószentmiklósi örmény templom tornya, és mindenképpen ajánlható minden idelátogatónak, de a helyieknek is, hogy éljenek a lehetőséggel, tapasztalják meg az itt átélhető élményt. A 20 méter magas toronyban több szintet alakítottak ki a 18. századi építők. Ezeknek az emeleteknek a falain, illetve a szintek közt a létrák mentén mostantól képeken tekinthető meg az 1600-as évektől gyarapított erdélyi örmény épített örökség, de helyet kaptak itt a többi gyergyószentmiklósi felekezet templomairól készített felvételek is.

 

Fotó: Fehér Csongor

Ez azonban csak a kezdet – tudtuk meg a gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület vezetőjétől Kulcsár Lászlótól a kiállítás a tervek szerint folyamatosan változik és bővül majd a toronymúzeumban. Ami azonban igazán felejthetetlenné teszi a toronylátogatást az nem bent a falak között van, de innen válik láthatóvá.

A legfelső szinten a harangok terméből nyíló ablakokon belátható az egész város.

 

Fotó: Fehér Csongor
 
Turistalátványossággal gazdagodik a város

Az örmény templomot eddig is sokan látogatták, megállnak itt a turistabuszok, hiszen építészeti és kulturális különlegességnek számít, de most újabb élmény kínálattal várja a vendégeket. Gál Hunor plébános reményei szerint a tavasztól őszig tartó turistaszezonban több ezren fognak felmenni a toronyba és a kiállítás révén jobban megismerik az örmény kultúrát, kincseket, de a várost is, ehhez természetesen idegenvezetést is biztosítanak majd.

 

Fotó: Gergely Imre

Mielőtt megnyithatták rendbe kellett tenni a torony belsejét. A feljutás biztonsága érdekében a szerkezet elkorhadt részeit megerősítették, kicserélték a lépcsőfordulók padozatát, az örmény közösség fiataljainak köszönhetően pedig megtisztult a toronyfeljáró az évek folyamán összegyűlt szeméttől.

A tervek szerint a lépcsőfordulók tágabb tereiben a helyi örmények családfáit, relikviákat is kiállítanak majd.

 

Fotó: Gergely Imre
 
Fotó: Gergely Imre

A toronymúzeum létrehozását a Hargita Megye Tanácsa támogatta. Köszönjük a támogatást!

 
Gergely Imre, www.szekelyhon.ro, 2019. nov. 28
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME