Örmények és székelyek együttéléséről: Múltról és jövőről értekeztek

Székelyek és örmények együtt címmel szervezett konferenciát a gyergyószentmiklósi városnapok keretében az örmény katolikus plébánia. A péntek esti találkozón az előadók az élet különböző területein alkotó történelmi személyiségek életművén keresztül vizsgálták az örmények és székelyek együttélését.

Változatos előadásokat hallgathattak az érdeklődők Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Pénteken este az örmény közösségi házban több előadás segítségével kaphattunk átfogó képet egyházi elöljárók, írók életművén keresztül arról, hogyan éltek együtt és segítették egymást székelyek és örmények az elmúlt évszázadokban.
– Minden rendezvényünkön hangsúlyozzuk, hogy az örmények összhangban tudtak élni más kisebbségekkel az idők folyamán, ezt legjobban a gyergyószentmiklósi székelyek és örmények példás együttélése bizonyítja. A székelyek befogadták a menekülő örményeket és otthont biztosítottak nekik, az örmények pedig hozzájárultak a városiasodás, a polgárosodás folyamatához. Ezt tudatosan, élő szóban szeretnénk továbbadni a következő nemzedékeknek, ezért is jött létre ez a konferencia – mondta el Kulcsár László, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke, a rendezvény társszervezője.
A konferencia előadói elsősorban az egyházi elöljárók közösségért végzett munkáján keresztül mutatták be az együttélés mozzanatait: Bányai Réka, a marosvásárhelyi Teleki Téka levéltárosa az örmények római katolikus püspökéről, Oxendius Verzirescuról beszélt, Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény szertartású plébános pedig a magyarok pártfogójaként is ismert Görög Joáchim örmény katolikus lelkész-tanár életének állomásait ismertette.
Dr. Kálmán Attila történész gróf Karátsonyi Guidó örmény arisztokratáról, Czirják Ká­roly, a maroshévízi Urmánczy Nándor Egyesület elnöke pedig a magyar nemzettudat örmény emblematikus alakjáról, Urmánczy Nándorról tartott előadást. Elekes István városi tanácsos a székelyek és örmények jelenkori együttéléséről beszélt.
A konferencia keretében mutatták be a Gyergyói örmények című kiadványt, amely a 2014-ben megjelent első kiadás bővített, kétnyelvű változata. A román és magyar nyelven szerkesztett, fotókkal ellátott kiadvány az erdélyi örményeket mutatja be a történelmi emlékeken és az épített örökségen keresztül, valamint betekintést nyújt az örménység mai életébe is.
A könyvet dr. Puskás Attila és Kulcsár László szerkesztette, a tanulmányokat Barabás Gyöngyvér, Gál Hunor és dr. Puskás Attila írták. A könyvben rövid angol és örmény nyelvű összefoglalót is találhatunk.
Az együttélés jövőjéről szóló kötetlen beszélgetés után a jelenlévők megtekinthették a Budapest XV. kerület Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának ajándék kiállítását, Boros Lajosné Endrész Teréz textilplasztikával készült alkotásait. A gyergyói örmény közösség pedig Jánosi Buslig Szanda festményeit küldte kiállítandó anyagként Budapestre, hogy ezáltal is bővítse kapcsolatait és megmutassa a helyi örmény értékeket a nagyvilágnak.

Boncina-Székely Szidónia, Hargita Népe, 2019. dec. 9.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME