Ifjúsági kincskeresés – beszámoló

Az ifjúsági kincskeresés nevű programunk 2021. július 26-31 között zajlott Gyergyószentmiklóson. A játékosok egy füzet formátumú feladatsort kaptak, melyek megoldásával egy könnyed séta során szemügyre vehették a város díszes épületeit, szobrait, valamint megismerkedhettek különböző Gyergyóhoz köthető személyekkel. Összesen nyolc feladat kapott helyet a füzetben, melyek megoldása részinformációkhoz juttatta a játékosokat a végső kincs pontos helyét illetően. A füzet elkészítése során fontosnak tartottuk a város örmény vonatkozású elemeinek kiemelését is, hiszen jelentős szereppel bírtak úgy a város látképének, mint kultúrájának és közösségének alakulásában. Így a kincskeresők megismerhettek örmények által épített épületeket, gyergyói örmény híresebb embereket, és nem utolsó sorban bogarászhatták a gyergyói örmények történetét is.

Nagy meglepetésünkre, ugyan 12-16 éves gyerekeknek készült a kincskeresés a történelem játékosabb megismerésének céljából, rengeteg felnőttel is találkozhattunk. Ők olykor gyerekeiket kísérték a játék során, de több csapat is felnőtt baráti társaságokból alakult, akik hétvégi programként a füzetes kincskeresésünket választották. Hasonlóan érintett minket a tény, hogy rengeteg nem helyi csapat is elindult a játékon, természetesen a helybéliek mellett. Nem titkolt célunk volt a füzet turisztikai használhatósága is, éppen ezért készítésekor külön figyeltünk arra, hogy mind a két kategória számára élményt szerezhessünk.

A négy napon át elérhető kincskereső program sikeresnek tekinthető úgy a játékban elinduló, mint a végső kincset megtaláló személyek tekintetében. A tervezési szakaszban 15-20 személyt vártunk a játékra. Ám végül közel 50 csapat indult el a város felfedezésének útján a füzetnek köszönhetően. Ugyan a csapatoknak nem volt létszám korlátozása, mégis örömmel láttuk, hogy gyakran 4-5 fős baráti társaságok és családok is nyakukba vették a várost. Minden elinduló csapat kapott írószert is a füzet mellé, amivel be tudta írni a megoldásokat a megfelelő helyekre.

A kincskeresők séta során csapattá kovácsolódtak, ám a szervezők között is tapasztalható volt a program összerázó háttere. 5 fős szervezői csoport segített elindítani a játékosokat, valamint az idő közbeni kérdéseket megválaszolni és a felmerülő problémákat megoldani.

A kincset 15-20 csapat találta meg, ami szintén elégedettségre ad okot, hiszen ezen a tűző napon sokan feladni kényszerültek a harcot. Az első 15 csapat a kincs megtalálása mellett részvételi ajándékban is részesült, tovább mélyítve az élményt és örökítve az emléket. Ugyanakkor három különdíjat is kiosztottunk: leggyorsabban teljesítő csapat, legnagyobb létszámú csapat, legtávolabbról érkező csapat. 

 Több célba érő csapattal is hosszasan elbeszélgettünk, visszajelzéseket gyűjtve a későbbi hasonló terveinkhez. Sok lelkesítő és dicsérő véleményt kaptunk, hiszen a játékosok elmondása szerint szüksége van a lakóknak és a turistáknak egyaránt egy iránytűre, ami kiemeli az értékeket. Olyan megjegyzést is hallottunk, hogy egyesek nem is gondolták, hogy van valami látnivaló a városban, arról nem is beszélve, hogy ezek többsége jó állapotban lévő, szép és meghitt hely. Többet pedig nem is kérhettünk volna annál, mint mikor a kincs környékén mosolygó szemű gyermekek csacsogják, hogy „képzeld, ez az Örmény templom utca be volt födve”, meg „láttad milyen szép a Novák ház tetején csücsülő szélkakas?”.

Köszönjük a Communitas Alapítvány támogatását a csodálatos napok megtartásához.

 

Gyergyószentmiklós 2021 aug. 10.

Kulcsár Petra

  

 

 

 

 

 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME