Örmény könyvek bemutatója

Erõsíteni a gyökereket


A gyergyószentmiklósi örmény közösség vendége volt vasárnap dr. Issekutz Sarolta, örmény vonatkozású köteteket mutatva be és ezekbõl adományozva a plébániának is.

Kettõs könyvbemutatóra került sor vasárnap a gyergyószentmiklósi Örmény Közösségi Házban. Ezer oldalon, hatvanhárom címerrel 58 örmény nemesi család bemutatása – ezt tartalmazza Gudenus János József Örmény eredetû magyar nemesi családok genealógiája címû kötete. A másik, szintén friss kiadvány a délvidéki örmény nemeseket ismerteti, a Kis, Lázár és Dániel családokat dr. Issekutz Sarolta gyûjtõmunkája révén. E mellett a jelenlévõk kérésére örmény szakácskönyvet, genocídiumról, örmény halotti kultuszról szóló kiadványt is hozott a Budapestrõl érkezõ vendég. „Van két vértanúnk, Kis Ernõ és Lázár Vilmos, egyházi vértanúnk dr. Bogdánffy Szilárd, két miniszterelnökünk, nyolc miniszterünk, számtalan parlamenti képviselõnk, tudósaink, gazdasági szakemberek, politikusok. Nagyon fontos megismerni élettörténetüket, mint ahogy nagyon fontos mindenki megismerje saját családja történetét” – ajánlotta a köteteket az az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke.

Mindenki számára elérhetõvé válik a két kötet, hisz a plébánián is hagynak példányt belõlük, ám ezen könyvek tartalmát ismernie kell minden magyarnak, mert ezáltal válik világossá, hogy az örmény gyökerû embertársak nélkül milyen szegény lett volna a magyar társadalom – véli Issekutz: „Ezek a családok, akik nagy gazdagságra tettek szert, és meg tudták úgymond vásárolni a címereket, nem azért akartak nemesek lenni, hogy kitûnjenek közülünk, hanem azért, hogy a nemességüket jóra fordítsák. Õbelõlük váltak igazán a magyar kultúra, tudomány, gazdasági élet támogatói. Ez fontos a mai ember számára: nem elég csak magamnak vagyont gyûjteni, a közösség gyarapodására is gondolni kell. Csak így maradhatunk meg örmény származású magyarnak. Mert ne feledjétek: mi magyarok vagyunk, örmény gyökerekkel. Egy kis színfolt, egy kis többlet a magyar társadalomban”.
 
Balázs Katalin, Hargita Népe, 2011. május 30.
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME