Örmény Mûvészeti Fesztivál színes programmal

Elsõ alkalommal kerül sor szeptember 9–11. között – a helyi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia szervezésében –az Örmény Mûvészeti Fesztiválra Gyergyószentmiklóson. A helyi örmény katolikus templom Kisboldogasszony-napi búcsúja köré szervezett három napos rendezvény kulturális és szórakoztató programokban egyaránt bõvelkedik.

 

ORMENY_b

Pénteken 10 órától tartják a fesztivál megnyitóját az Örmény Közösségi Házban. Ezt követi Kabdebó János fotócsarnokának és Martaian Zabel Ermone ikonkiállításának a megnyitója, ahol Puskás Attila tart elõadást örmény kincseink témában. Az ebéd után Épített örmény emlékek Erdélyben címmel elõadást láthatnak az érdeklõdõk Demjén László, Vákár Tibor és Köllõ Miklós közremûködésével.

A fesztivál további eseményeinek a Tarisznyás Márton Múzeum ad helyet: elsõként egy kiállításnak, amely az Örmény Köztársaság függetlenségének 20. évfordulójára készült, ahol az elõadó Alex Avaesian lesz. Ezt követi a 17 órától kezdõdõ filmvetítés, amely során Örményországot bemutató, jeruzsálemi örményekrõl szóló mûvészfilmeket tekinthetnek meg az érdeklõdõk. A filmeket a résztvevõk igényei szerint szombaton és vasárnap is újravetítik. Este fél hétkor az örmény katolikus templomban a gyergyószentmiklósi Örmény Kórus koncertezik, illetve a székelyudvarhelyi Palló Imre Mûvészeti Szakközépiskola hallgatói és Ambrus László. 20 órakor a Nosztalgia Kávéházban konyak-,Marlenka- kóstolóra várják az érdeklõdõket, élõzene kíséretében. Ismertetõt Puskás Attila tart a jellegzetes örmény italokról.

 

A programsorozat szombaton 11 órakor folytatódik az Örmény Közösségi Házban, ahol Örmény sírkövek címmel elõadást tartanak. Ennek keretében Kányádi Sándor költõvel való találkozásra is lehetõség adódik. Ebéd után a résztvevõk választhatnak a szabadidõs tevékenységek közül: elmehetnek várost nézni, vagy pedig meglátogatják a szárhegyi Lázár-kastélyt. Délután filmvetítés lesz ismét, majd 18 órától szentmisét tartanak, amelyen a meghívott Horváth István gyulafehérvári kanonok tartja a szentbeszédet. Fél héttõl az örmény katolikus templomban koncert lesz, a szamosújvári Örmény kórus, Avedikian Viktória, Kutik Rezsõ és Töttösy Norbert Levente közremûködésével. A szombat esti programokra, könyvbemutatóra és nosztalgiaestre a Nosztalgia Kávéházban kerül sor.

 

A vasárnap reggeli, Gyilkos-tónál tett kirándulás után délben megkezdõdik az örmény templom Kisboldogasszony-napi búcsúünnepe. A misén jelen lesz Tamás József segédpüspök, a kerület papsága és közremûködnek a fesztiválon részt vevõ elõadómûvészek is. 14 órától a Vörös köpönyegesekkel és a tekerõpataki fúvószenekarral együtt ünnepi körmenetre kerül sor.
 
Csata Beáta, http://www.szekelyhon.ro,  2011. szeptember 7.
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME