Örmény Mûvészeti Fesztivál Gyergyóban

Többnapos rendezvénysorozat épül a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom Kisboldogasszony-napi templombúcsúja köré – a nemzet történelmi, mûvészeti értékeibõl az I. Örmény Mûvészeti Fesztiválon kaphatnak szemelvényeket az érdeklõdõk.

 

kulcsar_laszlo_b

Fotó- és ikonkiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, elõadások, koncertek mellett a hagyományos örmény eledelek, sütemény és örmény konyak kóstolása is szerepel az elsõ alkalommal megrendezésre kerülõ Örmény Mûvészeti Fesztivál programján Gyergyószentmiklóson. A helyi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia szervezésében szeptember 9–11. között egész napos programok várják az érdeklõdõket.

 

A szervezõk nevében Kulcsár László (fotó) ismertette a fesztivál létrejöttének körülményeit: „A gyergyói örményeket megpróbáljuk egy kicsit kimozdítani a megszokott életritmusából. Megpróbálunk egy kis életet lehelni a közösségbe az által, hogy nem a nemzetet érõ viszontagságokról, bajokról beszélünk, hanem megnézzük az élet szebbik oldalát. Ennek szellemében egy régi vágyunkat váltjuk most valóra, és nem csak az örménységet, hanem a Gyergyói-medencében lakókkal kialakult jó együttélést, az egységet próbáljuk meg különbözõ változatokban, különbözõ embereknek bemutatni”.

 

Eredetileg egy zenei fesztivál megszervezésének ötlete fogalmazódott meg, ám az összeállított program sokrétûsége túlnõtte ennek határait, és a rendezvény mûvészeti fesztivállá állt össze, melynek folyamatosságot terveznek a szervezõk.

A gazdag program miatt a rendezvény több helyszínen zajlik majd; az örmény templom és a közösségi ház mellett a Tarisznyás Márton Múzeumban és a Nosztalgia Kávéházban is lesznek mûsorok. A Robi Konyha jóvoltából sikerült programra tûzni hagyományos örmény eledelek kóstolását is; a kétfogásos ebédeket a közösségi ház udvarán fogják felszolgálni az elõzetesen bejelentkezetteknek.

 

Szeptember 11-én, Kisboldogasszony napján kerül sor az örmény templom búcsúünnepére, a szentmisét követõen pedig ünnepi körmenettel zárul a rendezvény.

 

Pethõ Melánia, http://www.szekelyhon.ro, 2011. augusztus 30.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME