Az örmény genocídiumra emlékeztek

Ünnepi szentmise keretében emlékeztek a 101 évvel ezelőtt történt borzalmas eseményekre, az örmény népirtásra vasárnap délelőtt a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban.

ormenyek 009_b

Az örmény templom udvarán gyűltek össze a hívek a búzaszentelésre, mely szertartást a gyergyószentmiklósi örmények plébánosa, Gáll Hunor végzett, aki a négy égtáj felé fordulva kérte Isten áldását a földekre, a terményre. Az ünnepi szentmisén a plébános prédikációjában a szeretet fontosságát emelte ki. „Azok, akik abban az időben az életüket, mindenüket a Jóistennek ajándékozták azért, mert tudták, hogy mit jelent hitvalló kereszténynek lenni, tudták, hogy mit jelent igazán szeretni. Igen, szeretet nélkül is lehet élni. Megemlékezni azt jelenti, hogy figyelmeztetjük egymást arra, hogy ne ismételjük meg azokat a hibákat, nemcsak mi egyénenként, hanem a politika sakktábláján se történhessen meg” – mondta a plébános, kiemelve, „erős nemzetnek kell lennünk. Komolyan kell vennünk kereszténységünket a mai világban is. Szeretet nélkül nincsen élet, csak örök halál.” Gáll Hunor plébános II. János Pál Pápa 2001-es örményországi látogatása alkalmából elhangzott imádságával zárta szentbeszédét.

ormenyek 008_b

A gyergyói örmény közösség az udvaron lévő emléktáblánál hajtott fejet az örmény népirtás áldozatainak emlékére, helyezte el a kegyelet koszorúit. Barabás Gyöngyvér Hamlet Gasparian, Örményország romániai nagykövete Az Örmény Genocídium: 100+1 évvel utána című üzenetét tolmácsolta. „Egy évszázad után a sebek és a népirtás emléke ugyanolyan friss, és nemcsak azért, mert még élnek az utolsó szemtanúk és utódaik, hanem azért is, mert a történelmi hazában és a körülötte zajló drámai események kegyetlenül erre emlékeztetnek. Megismétlődnek az üldöztetések a nemzeti és vallási kisebbségek ellen, az erőszak, a deportálások, a műemlékek és történelmi épületek megsemmisítése” – hangzott el.

Baricz Tamás Imola, www.szekelyhon.ro, 2016. ápr. 24

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME