II. Örmény Művészeti Fesztivál Gyergyószentmiklóson

Immár második alkalommal szervezték meg Gyergyószentmiklóson az Örmény Művészeti Fesztivált. A háromnapos rendezvénysorozat képzőművészeti, zenei, történelmi valamint gasztronómiai programokat is. magába foglalt. 

 

 

A tavalyi, mondhatni kisérleti jelleggel megszülett Örmény Művészeti Fesztivál sikereire alapozva idén is megszervezte a gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia a Kisboldogasszony napja köré felépített többnapos rendezvénysorozatot.  Olyan egész napos programok várták az érdeklődőket a II. Örmény Művészeti Fesztiválon, mint fotó- és ikonkiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, előadások, koncertek, de a hagyományos örmény eledelek, sütemény és örmény konyak kóstolása is szerepelt a listán. A hétvégén zajlott fesztiválon a nemzet történelmi, művészeti értékeiből kaphattak szemelvényeket a jelenlévők.
A megnyitó ünnepségen a fesztivált támogató Hargita megye Tanácsa, Comunitas Alapitvány valamint a gyergyószentmiklósi önkormányzat képviselői mondtak beszédet, ezt követően élőműhelyes kiállításokat tekinthettek meg a jelenlévők. Felházi Lenke Zsuzsanna és Csiki Gitka festőművészek elemi iskolás gyerekeket tanítottak fatáblákra festeni, legfőképpen örmény motívumokat. A műhely érdekessége, hogy nem csak örmény származású gyerekek vettek részt az oktatáson.
A rendezvény másnapján tartották a Kisboldogasszony ünnepét, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepét. A misén részt vett dr. Jakubinyi György örmény katolikus kormányzó és a kerület papsága. Horváth István, ünnepi szónok prédikációjában kitért arra, hogy a mai társadalomnak fel kell ébrednie, hiszen Mária sokkal többet vár a néptől. – Mária életében egyszer kimondott igen sosem változik nem-é. Hogyan állunk mi az igenekkel? – tette fel a kérdést a lelkész.
Beszédében kitért arra is, hogy a népnek szüksége van erős vezetőkre, aki cselekvésre késztesse őket. A szentmisét követően ünnepi körmenetet tartottak a Vörös köpönyegesekkel a templomkertben.
A délutáni programok között szerepelt Márffy Gabriella hegedűművésznő koncertje és különböző kulturális rendezvények.
A szervezők idén is hangsúlyt fektettek az örmény gasztronómia megízleltetésére is, Robi mesterszakács által elkészített igazi, hagyományos örmény ételek kerültek az asztalokra, miközben kiselőadást is tartott ezek eredetéről. A gasztronómiai programok különlegessége az első alkalommal megszervezett Hurut Főző Fesztivál volt, ahol különböző települések mutatták be, hogyan készítik a hurutot, az érdeklődők elleshették a technikákat is.

 

Miklós Réka, Hargita Népe, 2012.09.10

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME